Mest synd om män som hamnar i mediedrev

När mediedrevet går blir det så nära en rävjakt i England man kan komma. Drevet på bilden har däremot inget med krönikans text att göra.

När mediedrevet går blir det så nära en rävjakt i England man kan komma. Drevet på bilden har däremot inget med krönikans text att göra.

Foto: SIMON DAWSON

Jämställdhet2023-03-10 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Så var det dags igen. Veckan i mars där internationella kvinnodagen infaller. I alla fall några dagar per år där politiker, civilsamhälle och näringsliv slåss om utrymmet i jämställdhetsdebatten. Utspelen är sig rätt lika år efter år. Lotten att lösa problemen faller ofta på kvinnor. En aspekt som dock har saknats är den högaktuella frågan om mediedrev. 

Lön, makt, livspussel, våld, föräldraskap, synlighet och livschanser. Det är mycket som skiljer män och kvinnor åt även i vad vi brukar kalla världens mest jämställda land Sverige. I inflationstider med hög ränta vore 3,6 miljoner kronor ett välkommet tillskott. Så mycket förlorar kvinnor i livslön enbart på grund av sitt kön. 60 år kommer det ta att nå ett jämställt EU om vi fortsätter i samma takt som idag. Det visar beräkningar från Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE). Deppigt värre överlag med andra ord. Patriarkatet, unkna traditioner och dålig politik gör samhället sämre. Alla tjänar på jämställdhet. Både i stort och smått. Allt från maktfördelning till hur enskilda kvinnor behandlas. 

De senaste månaderna har två offentliga personer, en man och en kvinna, granskats hårt i media. En viktig princip, har man makt och avlönas med skattemedel är det journalisters jobb att agera som tredje statsmakten. Ändå har det sett så olika ut för ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving och kommunpolitikern i Botkyrka Ebba Östlin (S). Båda har fått intern och väldigt personlig kritik med anklagelser spridda i riksmedia. Maktkamper, eventuella konflikter och rena personalärenden brukar oftast lösas bakom kulisserna. Allmänheten har inget med det att göra. Men i de här två fallen har det sett annorlunda ut. Man kan bara gissa hur pressade och stressade båda två har känt sig. Mediedrev är inget att leka med. De kan sluta i katastrof. En del beskriver känslan av att vara ett jagat djur under jakt. Redaktioner och krafter på sociala medier är inte nöjda förrän bytet är fällt. Till slut blir situationen omöjlig även om man senare visas vara oskyldig. 

Löfving lever inte längre, han dog bara några timmar efter utredningen om härvan inom polisledningen hade presenterats. Östlin har efter några veckors tystnad nu gett sin version i media, men hennes politiska framtid är fortfarande oviss. Bakom varje mediedrev finns människor. Men de behandlas olika beroende på kön. Män beskrivs som orättvist utsatta, kvinnor som galna lögnare. Låt oss mer prata om det när vi fortfarande har 8 mars färskt i minnet.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.