Krönika
Jag minns sommaren 2018 väl. Vårt barn var inte ens ett år ännu och ammades ofta. Hettan var bedövande och tog musten ur oss. Det var svettiga amningar, även nattetid, och det fanns oro för uttorkning. Barnet var dock utom fara, så länge aptiten var god och modern såg till att dricka och äta ordentligt var allt under kontroll, sa den rejäla, trygga sjuksköterskan på 1177.
Desto värre var det runt omkring oss. På sydöstra Gotland där vi håller till, var skördar i fara. Brunnar sinade och djurägare stod utan foder. Behovet av samordnade insatser för att säkra vår gemensamma motståndskraft var stor.
Vi riskerar upprepning i sommar. Redan nu är det vattenbrist på sina håll, redan under juni utlovas temperaturer över 25 grader och varmare lär det bli resten av sommaren.
Sedan 2018 har kartan ritats om; Ryssland har invaderat Ukraina och satt säkerhetspolitiken i ett helt annat fokus. Vår försörjningsförmåga och motståndskraft måste säkras, vi har inte råd med senfärdighet eller tvekan.
Det socialdemokratiska kravet om att SD-regeringen måste inrätta en beredskapsgeneral, för att samordna dialogen med kommuner och länsstyrelser borde varit på plats redan. När värme orsakar ohälsa, och bränder och vattenbrist ökar markant, måste vi vara redo, med samhällets samlade kraft.
Om detta hörs det dock väldigt lite från SD-regeringen. Man verkar ha fullt sjå med att se till att hushåll med små marginaler får det ännu svårare, avskaffa danstillstånd och Gud vet vad.
Extremväder har ju med klimatförändringar att göra, och det leder oss till ett annat problem med sittande regering. Det är fortfarande högst oklart hur Sverige faktiskt ska nå sina klimatmål. Det är ytterst allvarligt, och en fråga som väljarna förtjänar svar på. I nuläget för SD-regeringen en politik som ökar de svenska utsläppen, i en tid när vi borde kraftsamla för att minska dem, och komma överens om hur det på både kort och lång sikt ska gå till. Det är - liksom frågan om hur rustade vi är inför en extremsommar - en fråga om beredskap, om att bygga vårt samhälle starkare.
Jag finner det djupt oroväckande att SD-regeringen, som nu haft cirka åtta månader på sig och som dessutom sa sig vara mer än redo, står så tomhänta. Givetvis kan inte allt vara ordnat mindre än ett år efter valet, men en plan bör man ha, dels för att möta kraven från vår tids ödesfråga - klimatförändringarna - men också för hur Sverige ska klara krig och kris. Kriget i Ukraina pågår, och Sverige går mot en extremsommar, med krig i vår närhet. Sverige kan så mycket bättre än det SD-regeringen konsekvent underlåter att leverera.
Hanna Westerén (S), riksdagsledamot