S-budget skjuter till 4,5 miljoner för klimatarbetet

Klimatförändringar2021-11-22 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Klimatförändringarna är det hot som oroar svenskarna mest och förhoppningarna var nog stora inför klimattoppmötet COP26 som nyligen gick av stapeln i Glasgow. Men många blev besvikna hur urvattnat resultatet blev. Ordföranden Alok Sharma kämpade mot tårarna när han klubbade igenom avtalet. I hans tal bad han om ursäkt och sa att han var djup ledsen över vad som skett. 

Men trots ett urvattnat dokument från Glasgow kan stora framsteg tas här på Gotland om vi samlar våra resurser för kraftfulla klimatåtgärder. För klimatet kan inte vänta. Frågan är global, men omställningen måste ske lokalt. 

Gotland har blivit utpekat att gå före till ett helt förnybart energisystem. Vi har nu ett Energicentrum på plats. Samtidigt behöver vi ytterligare stärka arbetet för att få hela Region Gotland att röra sig gentemot både de Globala målen i Agenda 2030, möta Gotlands del av Parisavtalet och genomföra konkreta åtgärder utifrån målen i Regional utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040. Andra kommuner och regioner går före och nu hamnar Gotland efter. Här måste vi förbättra oss.

I Socialdemokraternas budgetförslag som läggs i regionfullmäktige i dag skjuter vi till 4,5 miljoner för förstärkt arbete med klimat- miljö- och energifrågor.

Vi tycker det är synd att den styrande alliansen inte tar ett större ansvar. COP26 har tydligt visat hur vi inte kan sitta och vänta på att stora jättar som EU, USA, Kina och Indien ska komma överens. För att de förändringar som Greta Thunberg tillsammans med världens unga ropar efter ska bli verklighet krävs att även politiker ute i kapillärerna tar initiativ.

Vi socialdemokrater vet att en aktiv klimatpolitik är framtidens politik. När Magdalena Andersson nyligen valdes till partiledare på partiets kongress sa hon i sitt linjetal att hon vill satsa minst 100 miljarder under nästa mandatperiod för en utbyggnad av statliga gröna kreditgarantier. Kongressen höll med om att klimatet är en ödesfråga och tog flera beslut för att öka takten i Sveriges klimatomställning.

För vi vill gå före och investera för framtidens samhälle. Stat, region och kommun måste alla ta ett ansvar och samtidigt bidra till att människor själva kan ta ett större klimatansvar i sin egen vardag.

Charlotte Andersson (S)

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.