Debatt
I sin ledare 8 december oroar sig Erik Fransson för hur kollektivtrafiken kommer att fungera när Gotlandsbuss åter kommer att ha ansvaret för trafiken, nu som underentreprenör.
Jag har själv som bussförare kört för flera av Gotlandsbuss olika åkare i 8 år och har goda erfarenheter. Innan dess körde jag buss för två större företag på fastlandet. De farhågor som Fransson oroar sig för är de som vi sett första året med Bergkvara buss med flera haverier och trafikstörningar.
Vad är då skillnaden med flera mindre åkerier? Mina erfarenheter är att det finns ett starkt personligt engagemang hos företagaren. Denne engagerar sig personligen att hitta rätt förare, att bussarna fungerar, kör själv, träffar sina kunder och visar en till rätta som förare. Det är en nära relation till både förare och kunder. Som förare har jag nära till min chef. Förutsättningarna finns för att det blir bra för gotlänningarna.
Kjell Larsson
Svardirekt
När jag skrev den ledare som Kjell Larsson refererar till beskrev jag också i korta ordalag fördelen med en lokal aktör på ett liknande sätt som Larsson nu beskriver. Men jag var nog för kortfattad och inte tillräckligt tydlig.
Jag är inte ett dugg orolig för att Gotlandsbuss inte ska göra vad de kan för att ge gotlänningarna bra service. Kjell Larsson beskriver även mina tankar på ett mycket bra sätt. Det som oroar mig är att Gotlandsbuss inte äger avtalet och därmed har små, eller i alla fall sämre, möjligheter att påverka och därmed förbättra verksamheten. Speciellt då det rör sig om justeringar som kostar pengar.
När regionen upphandlar verksamhet är det avtalet som gäller under hela avtalstiden och avtalet måste bygga på det underlag som förelåg upphandlingen. Min erfarenhet är att de avtal som skrivs efter en offentlig upphandling har mycket dålig flexibilitet. De är i det närmaste skrivna i sten. Större förändringar som inte regleras i avtalet blir då svåra att genomföra. Bland annat för att upphandlingsunderlagen inte ska frångås på ett sätt som förändrar förutsättningarna för själva upphandlingen som då kan överklagas alternativt orsaka stora vitesbelopp för regionen.
Men även mindre förändringar som kan ske inom avtalet men som innebär en kostnadsökning blir svårare att få igenom då det inte är Gotlandsbuss som äger avtalet. Gotlandsbuss kan eventuellt ta beslut om de enbart drabbar deras ekonomi, men om de vill att huvudentreprenören ska vara med och bekosta blir det nog svårare att genomföra. Allt hänger på att den avtalade ersättningen som regionen betalar ut täcker de kostnader som blir och den vinst som bolagen vill uppnå. Och där är jag alltid tveksam när regionen upphandlar verksamhet till lägsta pris.
Jag hoppas givetvis att jag har fel, om det nu blir den nya entreprenören, med Gotlandsbuss som underentreprenör som slutligen får uppdraget. Det får vi ju ännu se då upphandlingen är överklagad.
Erik Fransson