Krönika
I dag, lördagen den 15/2, är en stor dag! Mitt på dagen ska jag vara med och inviga Fritidsbankens nya lokaler. En direkt följd av det vallöfte vi Socialdemokrater hade om att långsiktigt säkerställa finansieringen för Fritidsbanken.
Det är så fenomenalt att fler kan få tillgång till en rik fritid tack vare de grejer som man kan låna där. Det främjar rörelse, hälsa, mer rättvist fördelade upplevelser för våra barn och det bidrar till ett mer cirkulärt samhälle där inte alla måste äga allt.
I kväll är det också årets Idrottsgala. Det är så fint ordnat varje år och fantastiskt att se all fin verksamhet som föreningar driver, med och för gotlänningar, på sin fritid och ideellt, år efter år. Gotland har en rikedom i vårt fantastiska föreningsliv!
Det skrivs mycket om skolan nu, såklart. Förändring är alltid svårt men också nödvändigt om vi ska ha en långsiktigt hållbar ekonomi där vi har stark välfärd. Nu blir vi färre barn i gotländsk (och svensk) skola. Självklart måste det också spegla organisationen. Att barnen blir färre ska inte påverka kvaliteten, det som händer i klassrummet, barnens lärande eller lärares och förskolelärares vardag.
Med färre barn i lika många klassrum kostar det mer. Färre barn ska med elevpengen finansiera det och över tid kommer det att urholka helheten. Det går inte att bortse ifrån det, det vore att ansvarslöst.
Samtidigt ska vi ha en spridd skol- och förskoleorganisation, och det har vi. När förskolan i Eskelhem läggs ner finns andra förskolor nära. De förskolorna ligger också på landet och kan nu stärkas. Så är det, även om såklart förändring är svårt.
Jag håller inte helt med narrativet som är nu om skolans ekonomi. Inför 2025 har skolans budget ökat med 60 miljoner, vilket är 4,2 procent. I det ingår elevpeng, löneökningar, prisökningar och sånt vi skjutit till i särskild ordning.
Vi har från majoriteten i extra satsning skjutit till 4,9 miljoner kronor till anpassad skola och 5,7 miljoner i strukturbidrag för de mindre skolorna på landsbygden. Totalt har barn- och utbildningsnämnden en budget på nära 1,5 miljarder kronor.
Visst finns underskott 2024 som sätter visst tryck, men nya effektiviseringar ligger alltså inte på nämnden inför året. Tvärtom. Jag tycker det är viktigt att sprida, för nu blir det oroligt när narrativet är ett annat.
Resultatet för 2024 blev -59 miljoner kronor jämfört med budget. Det är trots allt bra utifrån det oerhört tuffa år som 2024 (och 2023) varit för alla, även för kommuner och regioner.
Alla nämnder, förvaltningar och verksamheter har gjort ett tufft och hårt jobb och jag vill rikta ett tack till alla. Prognoserna har blivit bättre och underskottet har blivit mindre successivt under året vilket visar att insatserna gjort nytta.
Tack vare det har vi nu också kvar 161 miljoner i vår reserv. Det är också bra.
Meit Fohlin (S)
Regionstyrelsens ordförande