Behovet av en ny ishall kan nu lösas på bästa sätt

Behovet av en ny ishall och mer isyta är stort. I och med beslutet om avsiktsförklaring mellan regionen och Wisby Roma kan det komma att lösas på bästa möjliga sätt. På bilden ser vi ett avbrott på grund av dålig is under en match.

Behovet av en ny ishall och mer isyta är stort. I och med beslutet om avsiktsförklaring mellan regionen och Wisby Roma kan det komma att lösas på bästa möjliga sätt. På bilden ser vi ett avbrott på grund av dålig is under en match.

Foto: Michael Häglund

Kommunpolitik2024-02-03 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

I veckan fattade vi beslutet att skriva på en avsiktsförklaring med Visby Roma Hockey kring ny ishall. Det är alltid stora och svåra beslut när större investeringar ska prioriteras. Det är viktiga avvägningar som måste göras. 

Bakgrunden är att Visby ishall inte uppfyller behovet av isytor som finns bland föreningar och skridskoåkare. Nuvarande ishall är från 1975 och har stora brister. Den största utmaningen är ändå att intresset ökat så mycket för issporter och skridskoåkning att isytan inte räcker till. Det blir ständig konkurrens mellan allmänheten och föreningar och vissa föreningar får inte plats ändå. Under många år har ishall funnits med som behov i vår långsiktiga investeringsplanering. I januari 2022 fattades beslut om en förstudie för att visa behov, placering och översiktlig prisindikation. Förstudien visar behov av dubbla isytor, tio omklädningsrum, en publikkapacitet på 2 000 personer och kringytor till det på platsen Visborg. 

Den första frågan blir huruvida en ny ishall behövs och förstudien visar tydligt att det är så. Ska vi bygga en ishall finns två val. Bygga i egen regi eller överlåta byggandet på föreningslivet - i det här fallet på Visby Roma Hockey. 

Utredningar visar att det blir cirka 50 miljoner kronor billigare om Visby Roma bygger. Detta genom ett stort ideellt arbete, lägre byggherrekostnader, andra avtal än Region Gotland kan teckna, pressade priser på varor och tjänster och sponsorer. 

Det i sin tur ger en drift som blir ungefär 4 miljoner kronor billigare per år än om Region Gotland bygger. Utöver att det blir billigare spar vi tid. Region Gotland har många stora projekt att hålla i gång och av tidsskäl skulle det ta tid innan Region Gotland skulle klara prioritera ishallsbygge. 

Att bygga ishall är en betydande investering. Den här investeringen funkar annorlunda än andra. Region Gotland förflyttar resurser vidare till föreningen och en uppräknad ränta utgår för lånet. Investeringen belastar därmed inte regionens investeringsbudget. 

Samtidigt är vi en stor kommun. Vi behöver bli fler i arbetsför ålder för att klara kompetensbehov och öka skatteintäkterna. Då blir barnfamiljer en viktig grupp att locka hit och att få att stanna. Vi behöver då infrastruktur som andra större kommuner har; sånt som badhus och ishall. 

Annat också som ger en rik fritid såklart som kulturaktiviteter, kulturskola, spridda verksamheter i vårt rika föreningsliv över ön, bra vård, skola och omsorg, lekplatser som lockar barn och familjer, kollektivtrafik och brett utbud av handel och så vidare. Ni vet - allt sånt som vi lyfter i vår Regionala utvecklingsstrategi. Sånt som berikar. Det är ett pussel att lägga - att våga satsa på att vara en attraktiv plats för oss som bor här så fler blir kvar och samtidigt alltid säkerställa välfärden och Region Gotlands ekonomi långsiktigt. Det hänger ihop. 

Det kommer inte att vara lättare någon annan gång. Det är också ett fantastiskt engagemang från gotländskt förenings- och näringsliv att vårda och ta tillvara. Tillsammans är grejen. 

Meit Fohlin (S)

Regionstyrelsens ordförande

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.