Krönika
Vi har återigen haft ett samtal om skolorganisationen. Det är inte första gången diskussionen förs om vilka skolor vi ska ha kvar och det kommer inte vara den sista heller.
Vi, Region Gotland, kan kritiseras för att inte allt blir stabilt och för alltid och att det rör om känslor när vi utreder läget och olika vägar framåt.
Samtidigt är det nödvändigt att vi förhåller oss till förändringar i omvärld, kostnader och ekonomi, tillgång till kompetens, regelförändringar, resultat och annat som påverkar det vi har ansvar för.
Som politiker har vi det yttersta ansvaret för väldigt mycket och därför behöver vi göra sådant jobb. Lägga uppdrag och reda ut och vrida och vända och fatta beslut.
Vad gäller just skolan i Fårösund så är min erfarenhet, efter att också suttit länge i Barn- och utbildningsnämnden, att det alltid finns en slags dröm om att lägga ner eller slå ihop där, då särskilt högstadiet är litet. Samtidigt är min tydliga bild att vi måste anpassa skolorganisationen efter den befolkning vi har och var de bor.
Gotland är en ö men vi måste också driva ö-politik gentemot vår ö - Fårö. Här har vi samma situation som andra kommuner som har öar. Då måste man göra det bästa man kan utifrån geografi.
I vårt fall innebär det att det, såklart, är helt orimligt för barn som bor på Fårö att åka buss varje dag i veckan i flera timmar per dag. Det har vi konstaterat så många gånger att vi bör sluta tänka att det är möjligt. Det är ju inte det. Det kommer inte att vara mer möjligt nästa år eller nästa mandatperiod.
Då får vi göra det vi, och alla kommuner med öar, måste göra - vi måste anpassa och göra allt vi kan för att ha en bra skola ändå. Skolans uppdrag är att finnas för eleverna - inte för sig själv, eller för organisationen, eller för personalen utan för eleverna. Vårt uppdrag är att leverera på det. Nu få man börja med att samordna mer.
Det kan innebära att man behöver åka några dagar i veckan till varandra, mellan högstadierna på norr. Märkligt att man inte redan gjort sådant, för det gör vi ju på så många andra platser runt om på Gotland.
Det kan också innebära att lärare får ha anställning på två skolor; på de i norr eller en i Visby och en i norr. Det kan innebära att lärare undervisar i precis det man har behörighet i och i det får mindre frihet än i dag. Det kan innebära att vi måste bli experter på fjärrundervisning just där.
Allt sådant måste vi utveckla för att vi har en ö utanför en ö och självklart vill att Fårö ska ha livskraft året runt och inte bara vara en tummelplats för den som har kapital sommartid.
Den som har synpunkter på det har nog inte själv provat att sitta i skolbuss flera timmar om dagen. Har man inte provat det och samtidigt varit ung, velat prestera i skolan och ha en aktiv fritid ska man nog ligga lite lågt i samtalet.
Nu har frågan prövats igen och igen konstaterar vi samma sak. Nu tänker jag att förvaltning och politiker får landa i en gemensam bild och samla kraft ihop med rektor, lärare, personal och elever för att få en bra skolvardag utifrån de förutsättningar vi har. Länge.
Meit Fohlin (S)
Regionstyrelsens ordförande