Krönika
Förslaget till ny översiktsplan har nu varit ute på granskning. Förhoppningen är att den ska antas i Regionfullmäktige i december 2024.
Översiktsplanen ska tillsammans med den regionala utvecklingsstrategin, till vardags kallad RUS:en, peka ut områden för utveckling av verksamheter och platser för bostadsbyggande runtom på hela Gotland.
Översiktsplanen ska gälla fram till 2040, med möjlighet att göra justeringar under tiden.
Det är också av betydelse att utbyggnad av vatten och avlopp sker på samma områden och platser som pekas ut för utveckling i översiktsplanen.
Tanken är att varje ort ska ha möjlighet till utveckling så att vi fortsatt kan säkerställa generationsskiften och få i gång flyttkedjor.
Skolorterna är också särskilt utpekade som strategiska platser för att stärka elevunderlaget och skapa fortsatta förutsättningar för skolorna. Det är om något att bygga resurseffektivt. Om vi ska få riktig fart på byggandet så måste vi titta på de platser som har bäst förutsättningar.
I miljö- och byggnämndens planprioritering har vi sagt att ett område inom tre kilometer från skolorna ska prioriteras på våra landsbygder. Men när det kommer till översiktsplanen så kanske vi inte ska låsa fast oss vid en sådan tanke eftersom planprioriteringen hela tiden kan och ska förändras.
Andra tankar kretsar runt världsarvet där mycket handlar om siktlinjer och buffertzoner. Om vi ska kunna ta delar av Östercentrum i anspråk för bostadsbyggande så kan inte siktlinjerna vara ett absolut hinder, även om de såklart ska tas hänsyn till. Det måste kunna gå att samsas och komma överens kring de olika intressena.
Industrimark behöver vi också hitta, det har funnits uppdrag kring det under en längre tid men det har inte lyckats. Om vi ska kunna uppvakta företag som vill etablera sig på Gotland så måste vi också kunna erbjuda mark. Så vi slipper reagera efter hand utan kan vara aktiva, framför allt nu när den gröna omställningen tar fart.
Något som också kan komma att påverkas är våra LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen). De kan underlätta att ha någon form av verksamhet på stranden, där det finns möjlighet och där stora delar av besökarna tycker att det är positivt.
Det ska bli väldigt intressant att se vad som kommer att presenteras när de sista granskningsyrkandena har beaktats. Min förhoppning och tro är såklart att det kommer att bli så bra som möjligt för Gotland och för oss som bor här
Thomas Karlström (S)
Regionråd