Goda arbetsvillkor kan lösa rekryteringen för regionen

Genrebild av Vårdpersonal på ett äldreboende. Personerna på bilden har ingeting med krönikans text att göra.

Genrebild av Vårdpersonal på ett äldreboende. Personerna på bilden har ingeting med krönikans text att göra.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunpolitik2024-02-17 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

I dag pratas det väldigt mycket om hur den kompetensbrist som Region Gotland ser framåt skall lösas. Problemet finns nog hos flera arbetsgivare på ön. Dyra kommunikationer samt en tuff bostadsmarknad försvårar såklart rekryteringen. 

Det vi borde prata mer om är hur vi behåller dem som finns i verksamheterna i dag. Gotland har inte råd med att kompetens går ut genom dörren. Det kostar alldeles för mycket. Vi måste bli bättre på att uppskatta de som gör jobbet dag efter dag. 

En framgångsfaktor är att jobba med arbetsmiljön. En bra arbetsmiljö innebär att man trivs på sitt jobb, att man får stimulans och får tillräckligt med återhämtning till nästa arbetsdag. Det innebär också att man kan påverka och förstå det som händer på sin arbetsplats. I dag är det vanligt att man går ner i arbetstid för att orka jobba kvar och en god arbetsmiljö bidrar därmed också till att man kan få en bättre pension. 

En annan viktig faktor är att kompetensutveckla. Att utbilda personalen är en förutsättning för att kunna fylla på när någon slutar, men då är det viktigt att man också ser till att de stannar. För man orkar inte lära upp och introducera utan att det ger något resultat. 

Det bidrar också till trivsel och att man växer med arbetsuppgifterna. Att ha en förståelse för vad som krävs av en på arbetet gör att gruppen fungerar på ett mycket bättre sätt. 

Även samverkan mellan arbetstagare och arbetsgivare är otroligt viktigt just med tanke på att förstå vad som händer på respektive arbetsplats. Kompetensutvecklingen kommer att ha stor inverkan när det gäller vår beredskap i de oroliga tider som vi lever i just nu. Där kommer det att krävas att vi tillsammans behöver lösa de nya förutsättningarna som vi kommer att ställas inför. Inte minst våra välfärdsyrken står inför stora utmaningar. 

Det behövs nya medarbetare till alla verksamheter. Skolan vården, äldreomsorgen och vi får inte glömma räddningspersonal i beredskap. Det är personal som har andra jobb men samtidigt har ett uppdrag i räddningstjänsten. 

Prognosen framåt visar att vi har en åldrande befolkning på ön och att fler kommer att behöva vård. Så med tanke på det jag påpekat här innan tror jag alla förstår vad som krävs. Att då som i dag förlita sig på hyrpersonal kommer inte att fungera. Den kostnaden kommer att dränera regionens budget ännu mer. Men om vi jobbar med arbetsmiljö och kompetensutveckling tror jag det kan fungera. Vi måste bli så pass attraktiva att personalen stannar och fler söker sig hit.

Jag är otroligt tacksam att så många vill jobba i våra välfärdsyrken. Jag hoppas vi kan lösa frågor runt arbetsmiljö och kompetensutveckling trots rådande ekonomiska utmaningar för att de ska trivas på jobbet.

Thomas Karlström (S)

Regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.