Krönika
Varför tar det tid för att få ett bygglov eller ett planbesked på Gotland?
Vi har otroligt många riksintressen att ta hänsyn till. Förutsättningarna ändras hela tiden det är nya utredningar som skall till.
Vi har stora utmaningar när det gäller klimatpåverkan vi behöver ta hänsyn till havshöjningen som pågår. I dag har vi två meters kurvan att utgå ifrån men snart har vi nya kurvor att ta hänsyn till.
Även det i dag så aktuella luftproblemet med PM 10 behövs det göras utredningar om så att ute- och innemiljön är acceptabel.
Försvaret och flyget har också starka åsikter om var vi kan komma fram med planer som ligger i anslutning till deras påverkansområden. Det gäller också vår vilja att göra omställning till bland annat vindkraft och solpaneler. Jag har full förståelse för att försvarets intressen går före men det gör inte vår uppgift enklare.
Många gånger behöver ansökningarna kompletteras på grund av alla dessa intressen som kolliderar med varandra. Vi har också utmaningar med jordbruksmark som är odlingsvärd. I dag kanske den räknas som dålig men den kan ha en helt annan betydelse i framtiden. Vi har en skyldighet att tänka på kommande generationer som kanske behöver vara ännu mer självförsörjande på grund av det som händer i vår omvärld.
Vatten och avlopp är också en förutsättning för att komma fram på många ställen. Där det saknas kommunala ledningar måste det lösas genom egen brunn och infiltrationsbädd för avloppet.
Här har också Gotland sämre förutsättningar då vår ö består av kalksten som är full av sprickor. Det i sin tur gör att om det finns föroreningar kan det påverka egna brunnar och göra vattnet otjänligt.
Infiltrationsbäddar kräver också rätt markförutsättningar för att fungera på bästa sätt.
När jag åker runt på ön idag står många marker under vatten. Det skall sägas att det varit ett extremt år. Vi har nog aldrig sett så mycket vatten i våra marker. Men det kan också vara det nya normala så att välja rätt mark att bygga på är otroligt viktigt.
Gotland har också ett världsarv att ta hänsyn till när det skall göras förändringar på hus innanför murarna. Då behöver det sökas bygglov för det mesta som skall göras. Utanför muren är det siktlinjer som skall bevaras så vi inte bygger för utsikten mot muren utan den skall ha en framträdande roll.
Flyget, försvaret och siktlinjer påverkar väldigt ofta hur högt vi kan bygga.
Lägger vi till att Österby består av vattenskyddsområde så inser jag snabbt att den byggbara marken är begränsad och vi behöver göra det bästa av det vi har tillsammans.
Thomas Karlström (S)
Regionråd