"206 miljoner till gotländsk vård, skola och omsorg"

Krönika2020-09-22 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Att leva i en extraordinär tid tarvar extraordinära åtgärder. Det märktes igår, när finansminister Magdalena Andersson presenterade budgeten, på över 100 miljarder kronor. Det har gnetats och sparats i våra gemensamma lador, och nu är det läge att frigöra de resurserna och satsa på vår gemensamma framtid.

Jag är både imponerad och nöjd över utfallet. Som klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, ger det kraft i det fortsatta arbetet, att siktet är så tydligt inställt på hållbarhet, på grön omstart av ekonomin. På det som får hjulen att snurra, men som också ger verktyg för såväl enskilda som företag och organisationer att välja hållbara alternativ för jobb, produktion, transporter och också för vardagens små utmaningar. Jag har fått en del frågor om vad vi socialdemokrater menar med rättvis omställning. 

Det vi menar är just det här: vi måste ställa om vårt samhälle för att rädda klimatet (och därmed oss alla), men det måste ske på ett sätt som gör det lätt att göra rätt, och det måste ske på ett sätt som medger för hela landet att hänga med. Ingen ska lämnas därhän. Den här budgeten ger goda förutsättningar att ställa om, till exempel ifråga om drivmedel och infrastruktur, hållbar industri och en ökad försörjningsgrad i livsmedelssektorn, för att bara nämna några godbitar.

Som riksdagsledamot från just Gotland, med de speciella förutsättningar vi lever under, är beskeden om tillskotten till välfärden oerhört välkomna. Resurserna till välfärden är, om något, väl investerade medel i att hålla ihop vårt land, och säkra det som är välfärdsstatens paradgren: att säkra den jämlika tillgången till vår gemensamma sektor, oavsett vem du är, oavsett var i landet du bor. I och med den här budgeten tillskjuter den socialdemokratiskt ledda regeringen 206 miljoner kronor till gotländsk sjukvård, skola och äldreomsorg. Så ska krisen motas! 

För det är ju så, och det måste sägas, att krisen inte är över. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Den är långt ifrån över och dess skadeverkningar kommer vi att få leva med länge. Vår gemensamma återhämtning måste vara kraftfull, och den måste vara gemensam.

Avslutningsvis: jag har ännu något dygn på mig att påbörja motioner under den allmänna motionstiden i riksdagen. Jag har fått in ett flertal förslag från er gotlänningar och några har skrivits om till motioner, men om någon av er fortfarande ruvar på någon idé, mejla på 

hanna.westeren@riksdagen.se

så hinner vi kanske göra ännu mer gott för Gotland och Sverige. Tack på förhand!

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.