Krönika
Covid-19:s framfart i allas vår tillvaro har satt ljus på så mycket. På hur vana vi är vid vår frihet, att färdas, att mötas, att samarbeta och utvecklas tillsammans. Så mycket är förändrat, så mycket måste göras för att säkra att vi så småningom kan återvända till vardagen så som vi känner den. Somligt kommer att vara annorlunda för gott, annat kan med möda och besvär återställas.
De som arbetar i välfärden, inte minst i vård- och omsorgsyrken, har fått välförtjänt uppmärksamhet och uppskattning. På sina håll går människor ut på balkongen varje kväll och applåderar för hjältarna i välfärden. En fin gest, men som en vän, som själv är sjuksköterska, konstaterade: ”applåder i all ära, men de betalar ingen hyra”. Och det är den tanken vi måste hålla i. Välfärden behöver resurser för att fungera, välfärdens medarbetare behöver konkurrenskraftiga löner som gör att vi får behålla dem. Det omsorgslyft som presenterades av regeringen i förra veckan är avgörande i att säkra kompetensförsörjningen i våra livsavgörande välfärdsverksamheter. Jag hoppas att vi drar gemensam lärdom av det vi nu upplever, att uppslutningen i Sveriges Riksdag blir större för att prioritera våra gemensamma behov före skattesänkningar riktade mot de som redan har mer än nog.
Att kompetensförsörjningen kommer fram i ljuset på ett tydligare sätt är välgörande. Frågan har lyfts i olika sammanhang i flera år, inte minst här på Gotland har vi en gigantisk utmaning i termer av såväl demografi som kompetensförsörjning, och tydliga styrsignaler i termer av resurser från centralt håll som medger att prioritera till exempel bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen är oerhört efterlängtade och välkomna. Jag befarar dock att minnet kommer att vara kort, men känner mig trygg i att Socialdemokraterna även framgent kommer att prioritera våra gemensamma behov.
Kompetensförsörjning är en fråga som lever i flera branscher och som för somliga får extra bränsle i virustider. De gröna näringarna har poängterat sitt behov av säsongsarbetare och svårigheten att få hit en del av dem i och med stängda gränser mellan många länder. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) arbetar hårt för att underlätta matchningen mellan arbetstagare som i och med viruset förlorat jobbet och de arbetsgivare som står utan medarbetare för till exempel skördearbete. Att regeringen så tydligt fokuserar på att begränsa smittspridning och rädda jobb, bland annat genom att våga prioritera insatser för kompetensförsörjning är oerhört viktigt för att möta vår gemensamma morgondag, post covid-19.