Är det så att vi alla måste göra karriär?

Krönika2020-06-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Måste en göra karriär för att vara någon att räkna med? Och vad betyder egentligen ”att göra karriär”?

Är det när en tjänar mycket pengar? Och måste en i så fall tjäna så mycket att en kan köpa en egen ö eller räcker det att en har så en klarar dig?

Betyder karriär att en måste byta jobb vart tredje år eller kan en stanna på samma arbetsplats i fyrtiofem år och göra karriär?

Är det bara chefer och ledare som gör karriär eller går det att göra karriär som lastbilschaffis?

Trots att det är hundratusentals människor i Sverige som arbetar som till exempel städare, lastbilsförare, undersköterskor eller fastighetsskötare så har jag aldrig någonstans sett att det står om någon som har gjort karriär som skolstädare. Jag har heller aldrig hört någon skryta med att de har ett så himla coolt och viktigt jobb som vaktmästare, lastbilschaffis eller vilken fet fallskärm som vårdbiträdena på avdelning C3 har.

Däremot hör jag inte alltför sällan hur det skryts om att någon har ”kommit upp sig” och blivit chef eller att de har si eller så mycket pengar på kontot.

Jag dömer ingen efter vad de jobbar med eller hur mycket de tjänar och respekt är något en förtjänar, inget som följer med pengar eller titlar.

Några som däremot borde få mer respekt är alla de arbetare som dag efter dag går till jobbet och gör sitt jobb utan en tanke på sin ”karriär” utan helt enkelt för att de är stolta över att vara smeder, snickare, frisörer eller undersköterskor. De som har förstått att utan dem faller världen.

Alla som satsar på att ”klättra på karriärstegen” bör komma ihåg att det är byggarbetare och städerskor som har byggt stegen och att det är elektriker och restaurangpersonal som håller i den så att den står stadigt.

Utan kunniga och trogna arbetare på ”golvet” så blir stegen jävligt vinglig och det finns inte mycket att klättra på.

Det räcker inte att bara sända en tanke neråt då och då. Duktiga arbetare skall ha den respekt de förtjänar men eftersom det inte går att köpa mat och betala hyra med respekt så måste det också till rättvisa löner och bra arbetsvillkor för att behålla kompetensen i en organisation eller ett företag.

En chef är aldrig bättre än sitt företag och ett företag är aldrig bättre än sina anställda.

En chef bör utbilda sina anställda till den grad att de skulle kunna få jobb vart de vill, men behandla dem så bra att de inte vill jobba någon annanstans.

Visa respekt med bra löner och bra arbetsvillkor.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.