Årets Almedalsvecka borde ha digitaliserats

Krönika2020-06-10 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Den här krönikan skulle ha varit publicerad i lördags, men då var det helg vilket ledarredaktionen tappat bort. Men ni får möjlighet att ta del av den nu istället. Trevlig läsning önskar Gotlands Folkblad.

Så kom då äntligen beslutet om sommaren. Vi får resa MEN alla andra restriktioner kvarstår. Det gör att det inte blir en sommar som vanligt. Ändå en sommar där många kommer att kunna komma till sitt älskade sommarhus på Gotland och där de många som bor runt om i landet för jobb och studier kan komma hem till nära, kära och vänner på ön. Jag erkänner, i mig är ändå känslorna blandade. Jag oroar mig för ökat antal svårt sjuka. För fler som mister livet. För våra medarbetare som varje dag kämpar mot en sjukdom som ställer många inom vården maktlösa. Jag hade oroat mig ändå. Även utan beslutet som kom i torsdags. Oron kommer dock närmare nu. Sånt är livet. Ofta. Glädje, förhoppningar och framtidstro i kompott med oro, vardag och sorg. Det är sällan bara glimrande. Nu möter vi ändå framtiden. Vi gör det mer tillsammans än någonsin! Vi är enade i en slags kamp och måste komma ihåg att inget är över. Hjälpas åt. Nu ska vi göra allt vi kan för att välkomna de som kommer och hjälpas åt att visa att Gotland klarar av att ta emot på ett säkert vis.

Tänk om nu styret ändå tänkt liten aningen annorlunda kring Almedalsveckan. Både Bokmässan och Medeltidsveckan gör digitala evenemang i år. Båda dessa organisationer visar på känsla av ansvar och mod när de mött 2020 utifrån corona. Styret här vill göra ingenting av Almedalsveckan i år. Noll. Zero. Jag tror det är fel. Almedalsveckan måste ligga på allas läppar även ett mellanår. Ett varumärke kan inte ta paus. Då tar andra den ytan. Det hade varit fantastiskt om vi nu hade planer för veckan som kunde användas och kompletteras med att faktiskt vissa hade kunnat finnas på plats för viktiga samtal. Aldrig har behovet av samling, viktiga samtal om välfärdens förutsättningar, samhällets förmåga att hantera kriser, regioners ansvar eller medarbetares förutsättningar att klara jobbet varit så stora. Almedalsveckan kunde varit platsen för dessa samtal även i år. Passivitet blir istället största hotet mot veckan. Tyvärr.

Som vice ordförande i EU:s strukturfondparterskap Småland och Öarna var jag i veckan med och beslutade om många viktiga projekt för framtiden här på Gotland. 50 miljoner kronor, som blir 100 miljoner när medfinansiering inkluderas, landade vi hem till ön. Bland annat cirka 45 miljoner till Energimyndigheten för projekt de nu inleder inom ramen för Energipiloten. Jag vet att många aktörer runt om på ön står i startgroparna och längtar efter att komma igång. Med projektet kan många små företag och aktörer över hela Gotland komma igång! Andra vinnare med viktiga projekt är Tillväxt Gotland, RF/SISU, Science Park Uppsala Universitet och Region Gotland.

Grattis till alla och välkommen framtiden!

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.