Björn Jansson: "Det jag ser i Stockholm förskräcker."

Björn Jansson tycker att det är förskräckligt hur människor bland annat använder sina munskydd.

Björn Jansson tycker att det är förskräckligt hur människor bland annat använder sina munskydd.

Foto: Maja Suslin/Montage

Krönika2020-11-25 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Den andra vågen av Covid-19 har drabbat oss i större omfattning än vad som förutspåddes i somras. Det är också ställt bortom allt tvivel att det är yngre människor som är mer drivande. De har ju fått lära sig att de inte drabbas och därav deras rörlighet och behov av att vara i tillsammans och gå på lokal. De flesta känner inte av några symptom och det visar tydligt hur lömsk Covid-19 är. Tror att det var ett misstag i våras att nedtona att yngre människor kunde drabbas. Det skulle markerats tydligare från regering och folkhälsomyndighet att även yngre måste praktisera social distansering. 

Statsministern var tydlig i söndagskväll och betonade allvaret i ett kort och koncist tal. 

Det är vars och ens ansvar för sig själv och omgivningen och att vi alla måste hjälpas åt. Sjukvården klassas som den viktigaste frågan just nu av svenska folket, enligt en undersökning som publicerades i helgen. Bristerna inom sjukvården som visat sig under pandemin kommer att landa på regering trots att majoriteten av sjukvårdsregionerna leds av koalitioner där Moderaterna dominerar.

Munskydd eller inte är den mest symboliska frågan som drivs av olika aktörer och politiska förespråkare. Jag som arbetat på intensivvårdsavdelning på Visby Lasarett och använt munskydd vet hur man skall hantera dessa och hur viktigt det är att göra rätt sak i rätt ordning. Det jag ser på stan här i Stockholm förskräcker. Munskydd åker upp och ner och hänger ofta kring halsen, fulla med baciller, tills man kommer nära nån eller åker buss. Helt förkastligt. Munskydd skall kasseras direkt efter användandet. Det kan bli en hög kostnad för den enskilde och detta gör att många inte hanterar det rätt. Dessutom är det en liten påvisbar nytta. Jag hoppas att regeringen och Folkhälsomyndigheten inte faller för opportunistiska propåer från forskare och politiker.

Spelet kring ny skolorganisationen på Gotland visar tydligt den oseriösa sidan av politiken och flera politiker. Skolpolitikerna har fått den utredning de beställt och när det blåser då backar man totalt och riktar kritiken mot utredarna och skolans tjänstepersoner. Jag har följt det politiska spelet och blir egentligen inte förvånad. Barn- och Utbildningsnämndens centerpartistiske ordförande Stefan Nypelius gick ut hårt från början och deklarerade behovet av långsiktiga förändringar inom skolan. Blir egentligen inte förvånad när partierna backar och skyller på servicestrategin. Som jag ser det är Servicestrategin ett stöd för förändringar, inte ett förbud mot förändringar.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.