Den kraftsamling som behövs i befolkningen uteblir

Krönika2021-08-25 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Alla river och sliter i varandra, så känns det i nuläget. Ingen vill ta ansvar. Ständigt andras fel. Ständigt andras dåliga omdömen. Vi vet bäst. 

Runt om pågår skyfall, skogsbränder, jordbävningar, vattenbrist, religiöst tvång och mänsklig utrotning. För att inte tala om smittohärdar. Löfven kliver av. Blir så den statsminister som undkommer beslutet om vattnets vara kontra arbetstillfällen. Ovanpå detta talar Dino Larsson på Ica Maxi om tillväxt. Fru regionrådet hånar förslag om kreativa lösningar i Slite. Flytten av Kiruna jämförs med File Haijdar. Om skillnad i berggrund talas det inte. Hur vattenfrågan på ön skall lösas, om den har alla olika förslag. Lösningen är havsvatten eller regnvatten men absolut inte miljön som sådan eller en rimlig besöksnäring. Eller en självklar besöksavgift för turism som i andra länder, en inträdesavgift till ön vare sig de kommer över havet eller via luften, Kulturen måste få kosta säger medeltidsgänget som tog rejält betalt för besök på medeltidsmarknaden.

Vem talar om kostnaden för framtida vatten. Vattenchefen själv talar om en extra vattenmätare och nödvändiga politiska beslut därtill. Ingen person som kastar fram den enkla lösningen om havsvatten talar om skattebetalarnas kostnad för nya vattenverk. Eller indragning av kommunala vattenledningar för enskilda hushåll. Inte är det Heidelberg Group eller näringslivet som står för kostnader kring vattenlösningar. Grodan dricker som bekant inte upp den vattensamling hen lever i, se det gör människan.

Besökare skall vi ha. Besökare är bra att ha för Gotland är fantastiskt oavsett dricksvatten, trängsel och bristande infrastruktur.

Jag förstår inte varför alla som nu har pooler i sina trädgårdar inte kan fylla dem med havsvatten. Syna Vatten och avlopp gör miljöförvaltningen och tar betalt. Jag förstår inte heller varför vi måste ha bevattningsförbud i trädgårdar när villaägare kan anstränga sig att skaffa vattentunnor och bevattna sin trädgård med regnvatten. 

I någon Skånekommun ger man enligt nyheterna nu sina medborgare 2500 kr för att använda regnvatten. Det räcker till elpump och 1000 liters tunna. Regn är det enda som väderleksfolket försäkrar kommer stadigt framöver med den CO 2 som du med din bil, dina kor och Cementa släpper ut dagligdags. Det håller vi successivt på att lära oss genom översvämningarna i Tyskland, Belgien eller Gävle.

Ett är säkert det daddas knappast med miljön eller vattenfrågan, det daddas uteslutande med besöksnäringen, oavsett dess baksidor. Begreppet hållbart är fortfarande så gott som innehållslöst. År 2027 som är regionens vision ingår förmodligen inte i mitt liv, men det är svårt att åse hur människor värjer sig på det oundvikliga som pågår och har pågått länge.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.