"Den majoritet Eva Nypelius hänvisat till fanns inte."

Krönika2020-08-15 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Förvaltningsrätten har nu kommit fram till att Eva Nypelius beslut att inte överklaga Mark- och miljödomstolens beslut kring SMA inte var olagligt. Nej, men beslutet var ändå högst olämpligt och rent odemokratiskt när hela den politiska hanteringen ställdes in. Eva Bofride, politisk redaktör på Gotlänningen, kommenterar på ledarplats i går Socialdemokraternas (S) ställningstagande i frågan. Vi har varit tydliga med vår syn på saken och förtydligar oss gärna igen.

Socialdemokraterna Gotland reagerade starkt på Eva Nypelius hantering av domen. Regionstyrelsens ordförande får “besluta i ärenden som är så brådskande att regionstyrelsens beslut inte kan avvaktas”. Här var det förvisso brådskande att besluta något, men istället för att hasta fram ett ordförandebeslut borde det självklara varit att, genom ett så kallat blankt överklagande, få tid för frågor, analys och diskussion. Den majoritet Eva Nypelius hänvisat till fanns inte. Tid fanns däremot för att säkra hanteringen och söka bred enighet om processen vidare. Bäst hade varit om vi diskuterat och haft en gemensam plan före jul. Då hade alla varit involverade och trygga och politiken hade tagit det ansvar som den borde. En sådan framförhållning borde regionledningen och Regionstyrelsens ordförande ha haft.

Eva Bofride frågar i gårdagens ledare också huruvida det fanns något att föra fram och ifrågasätta i domen. Ja, säger vi. En sådan sak är att SMA förväntas ta kostnader på upp till 110 miljoner kronor för investeringar i infrastruktur kopplat till forsling av sten från brott till hamn. Då ingen trafiklösning presenterats känns beloppet helt konstruerat. Erfarenheten har visat att 110 miljoner är lite pengar när det handlar om vägbygge. Vem förväntas ta kostnader över det beloppet? Gotländska skattebetalare? Eller kommer det att tas av vår länsinfrastrukturplan där vi har alldeles för lite medel redan i dag? Vi noterar också att SMA överklagat den delen, då de ansåg summan för hög.

En annan oklarhet är SGU:s skrivning om att brytning riskerar hota grundvattnet. Vi har varit politiskt överens om ordningen vatten, arbetstillfällen, natur och här fanns ett underlag från regionen. Nu pekar SGU på frågetecken kring vår princip nr 1.

Att dessa frågor skulle tas upp i regionstyrelsen trodde vi var självklart. Eva Nypelius sökte överenskommelser i korridorer. En så viktig fråga kan inte beslutas av enskilda individer. Vi ville inte slarva ifrån oss den här frågan, vare sig med ett villkorslöst nej eller ett kravlöst accepterande av miljödomstolens dom. En korrekt politisk hantering hade varit att förvänta!

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.