Det är dumt att kissa i motvind

Krönika2020-07-06 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Att kissa i motvind är en dålig idé som får obehagliga konsekvenser för den kissande med en gång. Det är ingen som förvånas över det.

Att slänga sopor i naturen är lite som att kissa i motvind. Det kan kännas som en bra idé först, men ganska snart visar det sig att det faktiskt var en hyfsat dålig idé.

Motvindskissaren är oftast ensam att drabbas av sin dåliga idé i form av våta byxor och extra tvätt medan den som får den dåliga idén att kasta skräp i naturen orsakar lidande för många andra innan det drabbar hen själv.

Den omedelbara konsekvensen drabbar naturens innevånare som blir lidande i det första skedet.

Tillexempel så dör tusentals kor varje år i fruktansvärda plågor efter att ha fått i sig strimlor av aluminiumburkar. Burkar som kastats från bilar och som sedan strimlats av jordbruksmaskiner och hamnat i fodret. Tänk på det.

Mängder av plastföremål av varierande storlek och form får varje år ”hjälp” av någon att hamna i naturen (har du ”hjälpt” någon plast att hamna någon annanstans än i soppåsen?) och djur äter plast i tron att det är mat och svälter sedan ihjäl på grund av stopp i matsmältningen.

En miljard fimpar kastas på marken varje år bara i Sverige. En miljard!

Fimpen är ett farligt litet skräp som består till stor del av plast och det ger cirka 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. Förutom plast innehåller fimpar andra farliga ämnen som till exempel kadmium, arsenik, bly och nikotin som hamnar i naturen och till slut i vår mat.

Om du tycker att en fimp mer eller mindre i naturen inte spelar någon roll så kan du ha i minnet att en enda fimp kan förorena så mycket som två liter vatten och göra det farligt att dricka. Sen får du räkna själv hur mycket vatten som förorenas varje år på grund av fimpar.

Förutom att skräpet som kastas i vår natur orsakar stor skada och att det till slut hamnar i vår egen mat (vilket borde vara tillräckligt illa för att ingen skulle vilja kasta ett enda litet skräp på marken igen) så är det dyrt att rensa sjöar, hav och övrig natur från skräp och det är pengar som skulle kunna användas till viktigare saker.

Nedskräpning påverkar oss dessutom socialt genom att ”skräp föder skräp” vilket innebär att om det redan ligger lite skräp på en plats så är vi människor mer benägna att kasta mer skräp på samma plats utan att skämmas eller få dåligt samvete och till slut förlorar vi respekten för den platsen och börjar uppleva den som otrygg.

Så fortsätt gärna att kissa i motvind om du vill för det drabbar bara dig själv men lämna soporna där de hör hemma.

Jenny Larsson

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.