"Det är onekligen händelserikt i gotländsk politik."

Krönika2020-09-12 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Först var det Roma-affären och nu är det utredningen om framtidens skola. Det är onekligen händelserikt i gotländsk politik. Vi har inte sett helheten i utredningen än så jobbet ska ännu göras i analys och dialog. Obegripligt är dock Centerpartiets hantering av det hela. Varför ge ett uppdrag som blir så omfattande och väcker så mycket känslor om man inte tänkt genomföra det? För det verkar ju tveksamt när center-röster från olika delar av Gotland höjs. Vad vill Centern? Var dom inte förberedda? Hur blir det när olika Centerpartister nu ska vurma för just sin skola? Var tar helhetsansvaret vägen? Jag har varit tveksam till hur uppdraget formulerades från början och att starta en såhär stor process över huvud taget. Man styr utfallet i hur uppdraget ges. Centerpartiet och Alliansen valde att ge det så att det var tämligen självklart att typ det här skulle bli utfallet. En del i det är vägvalet att utredningen inte tar någon utgångspunkt i den antagna Serviceutbudsstrategin och inte heller tar med barn-, landsbygds- eller miljöperspektiv. Till det är det kostnadsminskning som är huvudfokus snarare än utveckling av kvalitet, måluppfyllelse och ökad likvärdighet. 

Innan vi kunnat se helheten och fått alla underlag väcker några delar av utredningen frågor där vi får se om vi hittar svar när helheten presenteras. Orsakssambandet - stor skola lockar mest, känns inte självklart. För mig som arbetat i skolan är det tveksamt om det är stor skola som lockar och inte annat som god lärmiljö, förutsättningar för lärande och möjlighet att se alla barn. Vi har alltid värnat förskolor nära där folk bor. I förslaget blir enavdelningsförskolor kvar på landet. Dessa är starkare enheter ihop med skolor. Läggs skolan ner står vi kvar med dessa och då blir det dyrt per barn. Vad händer i nästa steg? Människors resmönster spelar roll. Oklart hur utredningen kommer att belysa det. Klart är att föräldrar inte tenderar att skicka sina barn åt det man upplever som fel håll. Då väljer de annat. Trycket mot Visby ökar och det blir färre arbetsplatser på landet. Det vet vi spelar roll för möjligheten att bo, leva och verka. Spontant känns förslagen där vissa barn i en socken ska åt ett håll andra åt ett annat som knepigt. Tiden i buss är såklart alltid viktig. Här får vi se hur det belyses framåt. 

Nu ska helheten tas emot och allt ska läsas in. Viktiga samtal ska föras och föräldrar höras. Frågetecknen är onekligen många men läxan ska göras. Perspektiv behöver vägas mot varandra. Ansvar vilar på oss alla nu, för både nuet och framtiden. Vi ska ta det på allvar. Nu blir det tid för dialog.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.