Krönika
En bättre värld är tänkbar och möjlig. Agenda 2030 är ett globalt politiskt åtagande som värdens regeringar förbundit sig att följa. Målen i Agenda 2030 inriktas på bättre välfärd för människorna på jorden. Fattigdom, svält, ojämlikhet och misär ska bekämpas. Målen i Agenda 2030 ringar in hur mänskligt liv på jorden ska förbättras för alla. Åtaganden kräver uppföljning.
I krönikan den nionde juli skrev jag om hur läsning hade öppnat nya perspektiv och tankebanor, Martin Hägglund den främsta inspirationskällan. Jag hade läst This Life Why Mortality Makes Us Free. Boken publiceras inom kort på svenska med titeln Vårt enda liv. Sekulär tro och andlig frihet. Martin Hägglunds sommarprogram finns för lyssning på SR play.
En grundtanke i boken är att vårt liv är ändligt, och det enda liv vi har. Därför är vår stund på jorden värdefull, den måste vårdas och värnas med omsorg om människor och livsföring. När som helst kan vi förlora allt.
Den andra avgörande huvudtanken, som ekonomer och politiker till största delen är eniga om rör hur ekonomin styr våra samhällen. Vinstmaximering styr företagsamhet och samhällsplanering. Målsättningen i politisk samhällsstyrning och ekonomi har som utgångspunkt att beskatta vinster i produktionen, sedan fördela resurserna till nytta för välfärdssamhället. Vinst och BNP är måtten som används för att mäta hur väl företagsamhet och politik har lyckats. Målen är höga vinster och en uppåtstigande BNP-kurva. Företagsledares och politikers framgång och kompetens mäts också med dessa mått.
I masskonsumtionssamhället värdesätts det mesta av produktionen när den är lönsam. Hög vinst kan motivera svältlöner och hälsofarliga arbetsförhållanden. Går produkterna att sälja så fortsätter verksamheten, också till priset av människors hälsa och miljöförstöring. Är det rimligt att vissa ska offra liv och hälsa för att vi kan följa modets växlingar, shoppa och skaffa nytt?
Vårt enda liv är ändligt. Om vinst och BNP får styra har vi har vi ingen målbild för hur det enda liv vi människor har kan levas med sikte på målen för Agenda 2030. Ett kompletterande mått behövs, menar Martin Hägglund.
I min förra krönika presenterade jag ett naivt, förenklat förslag att BNP-siffrorna som ofta presenteras och utvärderas i media ska kompletteras med ett annat index som mäter utvecklingen mot ett värdigt liv för alla. Två målbilder snarast!
Enorma resurser och kompetens krävs för att göra något sådant möjligt. Ett indexvärde som visar global eller nationell välfärdsnivå blir meningslöst och oanvändbart, den slutsatsen infann sig. Ett första steg kunde vara möjligt. Ett anspråkslöst förslag kan lätt avfärdas.
Jag har läst, forskat vidare med dator och internetstöd och sett fler möjligheter. FN bygger grunden. Datainsamling pågår inom FN:s statistikenhet för att ta fram underlag som visar i vilken mån målen i Agenda 2030 uppfylls. Det arbetet ger underlag för ett globalt välfärdsindex.
Jag sände ett e-postmeddelande till FN:s statistikenhet. Svaret gav mig möjlighet att ta del av målformuleringar och data som visar nationell och global utvecklig mot Agenda 2030-målen. Den årliga redovisningen presenteras i Generalsekreterarens årliga rapport om utvecklingen mot uppfyllelse av de hållbara utvecklingsmålen (The Secretary General´s report on Progress towards the Sustainable Development Goals).
Alternativa index finns. Lägg SDG på minnet och bevaka utvecklingen!