Det krävs mer än hårdare straff för att knäcka gängen

Krönika2020-08-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Dödsskjutningen av den 12-åriga flickan i Botkyrka har med all rätta rört upp starka känslor. Att ett barn får sätta livet till på grund av, vad vi kan förvänta oss, den grova organiserade brottsligheten är långt över alla gränser som kan passeras. Det finns inte ord nog att uttrycka medkänsla med den drabbade familjen och närstående. 

Kriminaliteten har under en tid varit en omdebatterad fråga. Riksdagsgrupperna har under auktionsliknande former försökt trumfa varandra om vem som kan höja straffen mest och vem som ska anställa flest poliser.

Under den socialdemokratiskt ledda regeringens tid har straffen skärpts för en lång rad brott kopplade till den grova organiserade brottsligheten. Polisutbildningen har byggts upp igen efter nedmonteringen under alliansåren. Det innebär att vi inom några år kommer kunna se många fler poliser anställas. De kommer också tack vare lagändringar att ges bättre verktyg att bekämpa kriminaliteten. 

Men den som tror att det räcker tror jag misstar sig. Den organiserade kriminaliteten måste knäckas på bred front. Våra unga som växer upp i dag måste se att det finns en plats i samhället för dem. Då blir locktonerna från de kriminella gängen lättare att motstå. För det krävs en skola som mäktar med sitt kompensatoriska uppdrag och ett löfte från samhället att om du gör din plikt, klarar skolan och sköter dig. Då ska du också kunna kräva din rätt, det måste finnas jobb och bostäder.

Det krävs också att vi tillsammans gör vad vi kan för att bidra till polisens arbete. Polisen är och har alltid varit beroende av att allmänheten bidrar till deras arbete. Som vittnen och uppgiftslämnare utgör du och jag den kanske viktigaste pusselbiten för att polisen och i slutändan domstolarna ska klara uppdraget att fälla de som begår brott i samhället. 

Det krävs en socialtjänst som har tid att fånga upp trasiga familjer och unga på glid. Som med rätt insatser kan bana för en annan väg. Vittnesmål från socialtjänsten i dag ger vid handen att man saknar verktyg och resurser att mäkta med det. 

Ska vi på allvar knäcka gängkriminaliteten börjar det hos oss själva. Svarttaxi, droger, människohandel och prostitution finns för att efterfrågan finns. Det är enligt polisen helt vanliga människor som nyttjar dessa. De pengarna går rätt ner i den grova organiserade kriminalitetens fickor och eldar på konflikter mellan rivaliserande gäng. Det ska samhället sätta stopp för, med polisiära insatser, med ett effektivt rättsväsende och med sociala förebyggande insatser. Först då knäcker vi kriminaliteten och med den skjutningar och sprängningar.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.