Krönika
Många ser det osäkra nuet som en tid för eftertanke. Vi får tid för reflektion och omprövning. Är det vår huvuduppgift i det ekonomistyrda samhället att till varje pris konsumera så mycket som möjligt? Visioner och planer för framtiden behövs.
Agenda 2030 och Martin Hägglunds bok This Life, ännu inte utgiven på svenska, uppmuntrar mig och pekar i en konstruktiv riktning.
Regeringskansliet beskriver målen för Agenda 2030: Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.
Ett flitigt använt mått på framgångsrikt politiskt styre är att vinster och BNP-siffror pekar rätt. En grundtanke som de flesta partierna i vår riksdag tycks styrda av är att delar av vinsterna ska beskattas och fördelas för att bygga ett välfärdssamhälle.
Thomas Piketty har i boken Kapitalet i tjugoförsta århundradet visat att vinsterna globalt sett inte hamnar där de skulle göra mest nytta.
Pandemin har tvärbromsat världsekonomin och lyft fram globala ekonomiska och logistiska samband som vi i vårt dagliga liv inte reflekterar över. Ekonomiska mål styr i det fördolda, osynliga för de flesta av oss.
Martin Hägglund tänker okonventionellt i boken This Life. Vi bör inse att det enda liv vi har är ändligt, och att vi när som helst kan förlora allt. Därför är vår livstid värdefull och den bör vi ta till vara och förvalta, inte i första hand för vinster och bättre BNP-siffror.
Vi ser hur målet för politik i en hel del länder är att vissa ska få makt, förmögenheter och privilegier. Samhällen styrs med våld, korruption och förtryck och en allt mer effektiv övervakning av medborgare. Global ojämlikhet tvingar människor att leva utan resurser för ett anständigt liv.
Aldrig tidigare i människans historia har vi haft sådant kunnande, utvecklad teknik, och materiella resurser till vårt förfogande som nu. Resurser finns för att mänskligt liv på jorden ska få ny inriktning.
Inspirerad av Martin Hägglund, ser jag andra mål för samhällsbygget. Agenda 2030 visar också vägen mot djärva, ambitiösa mål.
För att uppnå sådana mål krävs revolution, ja visst. Men, eftersom detta är ett anspråkslöst förslag, vill jag föreslå ett nytt mått på vad ett framgångsrikt samhälle är. Den nya måttstocken och dess värden bör redovisas vid sidan av BNP-siffrorna, samtidigt som samhällets och politikens resultat granskas och utvärderas.
Ta forskare till hjälp, ge oss siffror, ett index som visar i vilken mån vi har lyckats närma oss målen för Agenda 2030. Komplettera mätverktygen och ge oss annat än konsumtion att sikta emot!
Det blir ingen revolution eller samhällsomstörtning. Men det kan ge oss kompletterande mål att sträva emot, som vi blir påminda om varje gång vinster och BNP redovisas. BNP och index för Agenda 2030! Är vi på rätt väg den här gången?