Engman: "Är uppgiften att hålla avstånd oss övermäktig"

Krönika2020-11-13 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Coronaviruset överraskar oss ständigt, säger Anders Tegnell med jämna mellanrum. Men de lyckas nog till slut lista ut vad det är för slags virus vi har att göra med.

Att begripa sig på den pusselbit i virusbekämpningen som vi människor utgör är inte någon lätt match det heller. Nu när smittspridningen tar fart igen blir det extra tydligt att vi är den felande länken. Vi beter oss i alltför hög utsträckning mot bättre vetande och utsätter oss själva och andra för stora risker.

Så vad är människan för slags figur egentligen? Är vi gjorda för att klara den stora påfrestning det innebär att se till att vi inte smittar varandra med en dödlig sjukdom? Virusbekämpningen kan ju fullständigt haverera om den ska läggas i händerna på en samling ansvarslösa individer som inte förstår sitt eget bästa.

Vi har ett stort ansvar och vi åtnjuter ett stort förtroende som samhällsmedborgare. Vi anses vara tillräckligt smarta för att avgöra vilka politiker vi ska ge stor makt över våra liv. Vi får framföra livsfarliga fordon, avgöra hur mycket vi ska berusa oss, uppfostra barn och avgöra hur både vi själva och samhället ska använda sina resurser.

Trots det verkar uppgiften att hålla avstånd till varandra vara oss övermäktig.

Så nu vill de psykologer och beteendevetare som tagit sig in på debattsidorna att epidemiologin ska kompletteras med beteendevetenskap. Epidemiologer och virologer måste dela med sig av utrymmet så att viktiga kunskaper om mänskligt beteende tas tillvara, menar de.

Människan har en inneboende drivkraft att umgås med varandra, skriver några av dem på DN-debatt. Människor är beredda att ta stora risker för att få sitt behov av social samvaro tillgodosett. Så det krävs hårdare tag för att hålla oss åtskilda, det räcker inte med skyltar och lappar på golvet med uppmaningar om att hålla avstånd och tvätta händerna, menar de.

Att bekämpa en så grundläggande del av det som definierar en människa med ökad isolering verkar vara en något tveksam idé. 

Vi har ökat på våra kunskaper om virus i en utsträckning vi aldrig trodde skulle behövas. Nu är det dags att ge sig i kast med beteendevetenskapen. Utnyttjar vi tiden till att förkovra oss så kommer vi förutom att få nya kunskaper också vara förberedda på kommande debatter om hur man bäst vinner kampen mot ett virus.   

För hittills har alla försök att hindra virusets framfart varit misslyckade. Det har varken räckt med nedstängning, munskydd eller böter. 

Jag satsar en krona på att vi människor är tillräckligt utrustade för att till slut gå segrande ur denna kamp.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.