Engman: "Vi är ju medskyldiga hela bunten."

Krönika2021-01-22 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Vems fel är det att människor smittas av coronaviruset, blir sjuka och i en del fall avlider? Jakten på svar är intensiv och många, inte minst media, lägger ner mycket tid på att hitta de skyldiga. Om man inte har ett brinnande intresse av att hitta syndabockar är det omöjligt att hänga med. Det kräver en ocean av tid och det känns dessutom som en tämligen meningslös sysselsättning. Vi är ju medskyldiga hela bunten. 

”Vad skulle du gjort annorlunda om du vetat det du vet i dag” är en av de vanligaste frågorna till politiker och myndighetspersoner. Vad är det för mening med en sådan fråga? 

Alla hade förstås gjort annorlunda om de hade haft samma kunskaper då som nu. Men ingen på hela jordklotet hade ju en susning om att det skulle dyka upp ett virus med egenskaper som var helt okända.

Regionerna exempelvis hade givetvis sett till att ha välfyllda förråd om de hade haft kännedom om att det skulle bli en internationell kamp om den skyddsutrustning som de flesta länder visade sig sakna.

Det hade förstås också varit bra om de regeringar vi haft de senaste årtiondena hade förberett sig på hur svårjobbat det skulle bli att ha tjugoen självständiga regioner under en pandemi. 

Många av oss gjorde förmodligen en hel del egna bedömningar som kanske inte var så lyckade ur ett smittskyddsperspektiv.

Men enigheten bland partierna var inledningsvis total och några invändningar mot de åtgärder som vidtogs fanns inte. Till och med Ebba Busch var enig med statsministern. 

Men nu när vi har en backspegel att titta i så kommer invändningarna. Tanken är säkerligen att det ska gå att vinna röster på att vara efterklok och få det att framstå som att man, till skillnad från alla andra, hade allt klart för sig från början. 

Vi måste absolut se till att vi får kunskaper om hur en pandemi påverkar samhället och det uppdraget har coronakommissionen. Men vi kommer att bli utslitna och politiskt utmattade om vi ska älta allt detta fram till valet. Samtidigt som vi översköljs av larmrapporter, om biverkningar, muterade virus och okända coronasymptom, som inte precis underlättar försöken att hålla humöret uppe. 

Valet kommer ändå att vinnas av de partier som har blickarna mot framtiden och som har förslag på hur vi ska rätta till det som blottlagts under pandemin och som tydliggör vad som behöver förändras. 

Hur minskar vi inkomstklyftorna, hemlösheten, ojämlikheten, segregationen, dåliga arbetsvillkor och hur ska vi komma tillrätta med de negativa följderna av privatiseringar och vinster i välfärden.

Det är grejer att bita i det.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.