Krönika
Den internationella corona krisen liknar ingen annan kris. Effekten blir däremot densamma med kraftigt ökad arbetslöshet och jättelika produktionsförluster. I Sverige brukar kriserna visa sig i att utrikeshandeln försämras och ger upphov till minus i de utrikes betalningarna. Detta innebär att vårt inhemska sparande har krympt och vi måste låna från utlandet. Nu sker någonting helt annat. Exporten har fallit kraftigt men det gör också importen och därmed blir utrikesbalansen oförändrad. Ett ökat privat sparande måste därför balanseras av kraftiga underskott i offentlig sektor. Samma sak sker i nästan alla andra länder. De jättelika budgetunderskott som finns har därför sin motsvarighet i lika stora sparöverskott i privat sektor.
Krisen kan därför definieras som orsakad av för stort sparande som i sin tur beror på att medborgarna sitter isolerade hemma och inte kan konsumera vare sig varor eller tjänster eller åka inomlands eller utomlands och där efterfråga tjänster som hotell, restauranger etcetera. Vi har sett internet-handeln flöda liksom köp av hämtmat från restauranger men detta kan bara delvis kompensera efterfrågan.
Sverige drabbas genom att så många inte kan gå ut och handla eller besöka turistområden som till exempel Gotland och Stockholm. Samtidigt sker samma sak i alla länder så att efterfrågan på svensk exportindustri minskar. Nu kommer varsel också i giganter som Scania.
EU kommissionen lanserar på tyskt-franskt initiativ ett jättelikt framför allt bidragspaket mot krisen en så kallad återhämtningsfond. Fonden verkar ”säljas” som att pengar bara ska ges främst till nya innovationer och till miljösatsningar. Fonden ska arbeta i flera år och kan därför inte lösa dagens problem. Än värre är att den satsar på än mer jordbruksstöd och många nya miljarder till Polen som nästan helt sluppit coronan. Den hyllas av de som vill se EU bli ett enda land med egna skatter som USA. Sverige och ett några andra länder som skulle få betala dyrt vill se så litet bidrag som möjligt.
Fonden gör nog föga för att minska sparöverskottet i EU genom nya investeringar. Sådana kräver oftast årslånga förberedelser och hur många arbetslösa i turistväsendet i Sydeuropa passar in som byggjobbare? Den uppenbara risken är att mycket av EU-pengarna bara går ned i samma fickor som andra EU bidrag och inte leder till fysiska investeringar. Stoppa Macrons ideal om att smyga igenom ett jätte-EU! Vad som behövs är i stället att coronan tvingas tillbaka så mycket så att normal handel och nöjesliv kan återupprättas.