Krönika
Alliansen och Socialnämndens ordförande Rolf Öström (M) påstår att de inte sparar på äldreomsorgen på Gotland. Men visst gör de det. Av årets besparing (2020) som Alliansen och SD lade ut på Socialnämnden, så hamnar merparten, 10 av 13 miljoner kronor, på just äldreomsorgen på de särskilda boendena.
För att försöka bevisa att det inte sparas på äldreomsorgen, så presenterade Rolf Öström i fullmäktige och på pensionärsrådet siffror. Han redovisade att 2016 lades 703,8 miljoner kronor på äldreomsorgen, det vill säga hemtjänst, särskilda boenden och hemsjukvård. Och år 2020 lägger regionen 828,6 miljoner kronor på äldreomsorgen. 17 procent mer. Det låter ju bra.
Sedan 2016 har det blivit drygt 1000 fler gotlänningar, som är över 65 år och det medför ett ökande behov av vård och omsorg. Sedan 2016 har löner och indexuppräkningar av ersättningar till privata utförare ökat med 2-3 procent om året. Och vi har fått 120 nya platser på särskilda boenden, som är betydligt dyrare än hemtjänst.
Äldreomsorgen är den helt klart största kostnadsposten i socialnämndens budget på 1,4 miljarder kronor. Sedan tidigare är kostnaden för äldreomsorg på Gotland helt i nivå med jämförbara kommuner och håller ändå hög kvalitet. Vi har en fantastisk personal som gör ett enastående arbete för de äldres bästa.
När nu alliansen ska förverkliga sitt främsta mål, ekonomi i balans, så är det äldreomsorgen som drabbas. Redan i år sker en besparing på 10 miljoner kronor på regionens egna särskilda boenden.
Nästa år och kommande år ska ytterligare kostnader skäras när konkurrensutsättningarna av de särskilda boendena i Katthammarsvik, Hemse och Roma ska verkställas. Dessa konkurrensutsättningar har ett enda syfte, att sänka kostnader. Mindre med pengar till de äldres omsorg, trygghet och säkerhet.
Vi vet redan nu att de vinstdrivande jättebolagens kamp om anbuden leder till att 1,3 miljoner kronor om året kommer att skäras bort på driften av Katthammarsviks äldreboende. Genom minskning av personalstyrkan med 2-4 och att maten köps från de stora matfabrikerna i södra Sverige.
Förvaltningens beräkningar om minskning av kostnaderna genom konkurrensutsättning av Hemse hamnar runt fem miljoner kronor om året. Sannolikt minskas då personalen till 5 - 7 färre i Hemse.
Behovet av äldreomsorg blir allt större på Gotland, då andelen äldre blir allt större de kommande åren. Då måste vi erbjuda en trygg, säker och bra omsorg och inte se äldreomsorgen som ett besparingsobjekt.