Replik
Debatten om flyktingpolitiken fortsätter. Den må upplevas som tjatig - men det är absolut mycket viktig. I grunden handlar den om vårt ansvar inför utsatta medmänniskor här och i omvärlden. Det finns en orsak varför flyende människor söker sig hit till oss eller andra stabila länder.
Jag skrev nyligen på denna plats en krönika om just detta och påvisade att det tyvärr finns allvarliga brister även i det svenska bemötandet av asylsökande. En viktig motvikt har emellertid varit det välkomnande som visats av engagerade grupper och enskilda, inte minst på Gotland
I artikeln nämnde jag situationen för Hassan Alarfi som lyckades fly hit undan IS-våldet i Syrien för nära fem sedan. Han har nyligen av migrationsverket vägrats permanent uppehållstillstånd trots att han är väl integrerad i vårt samhälle, talar flytande svenska, arbetar och försörjer sig och dessutom nu också har sina föräldrar och yngre bror här på ön (med permanenta tillstånd!).
Det är på alla vis orimligt att Hassan inte ska kunna lita på att verkligen få stanna här i landet. Den bedömningen gjorde också vänsterpartiets oppositionsråd Sara Carlgren i en kommentar till min artikel. Men hon påpekade samtidigt att problemet inte bara ligger hos myndigheten utan bottnar i den förda politiken.
Det stämmer förstås att migrationsverket styrs av lagar och politiska direktiv. De i sin tur är beroende av konkurrerande partipolitiska positioner. Visst påverkar partierna den allmänna opinionen men de influeras också själva av de åsikter som redovisas i opinionsmätningarna.
Lärdomen för oss som värnar om en human och rättighetsbaserad flyktingpolitik – oavsett vår partitillhörighet – är att vi bör fortsätta att diskutera sakligt och informativt på alla nivåer om flyktingarnas bakgrund och rättigheter. Främlingsfientligheten måste bemötas, inte bara ignoreras. De enastående bidrag som flyktingarna genom historien gett vårt land måste framhållas. Vi ska helt enkelt understryka att vi behöver de nya svenskarna.
Vill man påverka räcker det inte bara med ord, det krävs handling. Saga Carlgren undrade i sin artikel vad jag egentligen gör i relation till det parti jag representerar i riksdagen, alltså Socialdemokraterna. Jag kan här bara svara att jag jobbar med det och har också fått ett visst gehör i samspel med likatänkande.
Ett exempel på arbetet är den 35-sidiga skrift som vi i den socialdemokratiska organisationen Tro och solidaritet utarbetade och lät publicera nyligen med titeln "28 FÖRSLAG FÖR EN HUMAN ASYLPOLITIK". Den rekommenderas varmt.