Fohlin: "Byggstoppet blev en chock för regionledningen"

Krönika2021-03-06 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

De senaste dagarna har olika alliansföreträdare hörts i debatten om Gotlandshem. Det märkliga är avsaknaden av kommentarer kring själva grundfrågan, det faktum att bolaget i och med beslutet, bryter mot ägardirektivet vi tog i fullmäktige för bara ett år sedan. Ägardirektivet anger syfte och mål för bolaget. Det togs efter månader av samarbete mellan bolaget och regionledningen, följt av politisk process. Där var vi överens om att 500 lägenheter ska byggas under perioden, i Visby och på landsbygden. Nu är det som att direktivet inte finns. Trodde man inte på det för ett år sedan borde ägardirektivet inte se ut som det gör. Tror vi inte på beslut vi tar i fullmäktige blir dessa meningslösa. 

Min bild är att Gotlandshem och Region Gotland alltid behövt förhålla sig till i stort sett samma utmaningar; bolagets ekonomi, behov av underhåll i fastighetsbeståndet, behovet av att bygga mer och investeringsutrymmet. Det är ingen ny målkonflikt. Just dessa, delvis motstående behov och förutsättningar, har alltid varit orsaken till att prioriteringar och samordning behövts. Med vetskap om utmaningarna, men med behovet av fler hyresrätter främst, sätts målen i ägardirektiven, så även nu senast.

Utmaning över tid alltså. Ägardirektiv beslutas ändå och bolaget prioriterar. Historiskt har det byggts. Mer i vissa perioder och mindre i andra, men det har byggts. Ingen styrelse har, mig veterligen, sagt stopp för nyproduktion. Ingen styrelse har, mig veterligen, prioriterat nytt kontor framför bolagets främsta syfte - förvaltande och byggande enligt ägardirektivet. Många timmars arbete och resurser har lagts på planen att bygga kontor för 180 miljoner. Så sent som i oktober var det fortfarande arbetet med det nya kontoret som verkar ha dominerat bolagets arbete. Minerna i bolagsledningen visade stor besvikelse när vi från politiken ansåg det orimligt, givet bolagets syfte och mål. Det visar på fel fokus.

Prioriteringar har alltså alltid behövts och också gjorts. Under förra mandatperioden, när Socialdemokraterna styrde, såldes drygt 900 lägenheter. Det var inget lätt beslut men viktigt. Syftet var att klara renoveringar utan att behöva låna till det. Lån löstes in och lades om. Förutsättningarna stärktes, också för ökat bostadsbyggande. En underhållsplan skulle tas fram. I tre år har vi väntat och fortfarande finns den inte på plats. 

Vid varje ägarmöte har vi diskuterat bolagets ekonomi. Jag (och alla andra) har förstått även om Roger Wärn gillar att använda den där lilla gumman-tonen och hävda att jag inte begriper. Jorå. Jag har också respekt för att styrelsen i Gotlandshem har ett särskilt ansvar att ta utifrån ekonomin. Det har styrelsen i Gotlandshem som sagt alltid haft. Det jag inte begriper är prioriteringarna styrelsen gjort och kommunikationen inom alliansen. 

När styrelsens beslut nyligen kommunicerades projektstoppet till ägarna var regionledningen kollektivt minst sagt förvånade och uppbragta. Att styrelsen behöver jobba på, analysera och kanske hitta andra arbetssätt och andra prioriteringar är inget konstigt eller märkligt, som sagt. Men att stoppa alla projekt - det är faktiskt att bryta mot ägardirektivet. Det är stort. Styret var inte samspråkat kring det. Tvärtom. Att stoppa planer var inget Nypelius eller Lindvall var införstådda med. Var de det, är de fantastiska skådespelare. Varför de skulle låtsas förvåning och ilska på ägarmöte går över mitt huvud dock. Inte vid ett enda möte har det uttalats något annat än att det ska byggas. Objekten har noga gåtts igenom och målet att komma igång varit utgångspunkten. På rak fråga, både från ägare och styrelse, har VD också stått upp för direktivet och möjligheten att klara 500 lägenheter. Så sent som i oktober togs grindbeslut för projektet på Visborg. I december 2020 fattade styrelsen beslutet att starta projekt för att nyproducera lägenheter i Hemse och i Väskinde. Nu paus och stopp. Visst svänger det! Det borde stå klart för fler att långsiktighet och rimliga prioriteringar inte präglar Roger Wärns ledarskap. 

En av de största utmaningar Gotland har är bristen på bostäder. Region Gotland har det bostadspolitiska ansvaret. Därför måste hela tiden politikerna i bolagets styrelse och regionen jobba nära ihop för att styra respektive organisation gentemot gemensamma mål. Vid ägarmöten delar vi lägesbilder, för frågor framåt och skapar förutsättningar - men majoriteten måste också snacka ihop sig. Här har det motsatta skett. Därav kritiken. 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.