Fohlin: "Det är tydligt att vi har behov av varandra"

Krönika2021-01-09 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Så har året 2020 glidit in i ett nytt 2021. Vanligtvis brukar de här nya veckorna på ett nytt år innebära inspiration och lust, åtminstone för mig. En längtan om att komma igång med tankar kring nya grepp, nya arbetssätt, årsplaneringar som lovar utveckling och känsla av att nu gäller det. I år är det inte så. Jag måste erkänna att jag har svårt att hitta dit. Hitta lust och förväntan inför nytt. Pandemin lägger liksom ett lock på. Fortsatt distans, fortsatt ansträngt i våra verksamheter, fortsatt hot om ökande smitta och nya varianter på viruset. Det är tungt. Riktigt tungt. Det blir tydligt att vi har behov av varandra. Mötet i vardagen ger så mycket och det behövs för att våra tankar ska lyfta och de goda idéerna födas. Det händer inte lika lätt över länk.

Utöver det ser vi situationen urarta i USA. 75 miljoner har röstat på en man som Donald Trump. Javisst, efter det chockerande händelseförloppet den 6 januari har många republikaner lämnat trumpismen. Samtidigt är det onekligen i senaste laget för att det ska kännas trovärdigt och bidra till känsla av hopp för det Republikanska partiet. USA som demokrati har onekligen en hel del att jobba med. Med valsystemet som kan leda till att den som de facto fått flest röster ändå inte blir vald kommer risken fortsätta finnas att alltför många känner att deras röst inte är värd nåt. Det är en utgångspunkt som inte bäddar för större känsla av innanförskap och delaktighet hos USA:s befolkningen. Det är vanskligt. Oroligt känns det nu och det blir tufft för Joe Biden.

I politiken lokalt är det skakigt. Hur ska Alliansen klara att styra ihop till nästa val? Framförallt - hur ska de kunna styra på ett sätt som är tillräckligt bra? Att styra och leda är så mycket mer än att få till gemensamma insändare och pressmeddelanden. Brister i det politiska ledarskapet gör att det blir tungt för tjänstepersoner. Resultatet blir en knäck i hela organisationen. Politiskt ledarskap kräver samtal med många och ett ständigt lyssnande öra både inåt i Region Gotland och ut i samhället. Här brister det. Det glappar. Det politiska styret är för dåliga på det. Alltför många upplever sig inte lyssnade på och beslut fattas utan välgrundad insikt och kunskap om effekter och konsekvenser. Det går ut över medarbetare och medborgare. Beslut som behöver fattas blir inte fattade och processer hålls inte ihop.

Det är för dåligt redan nu och med den schism som finns inom Alliansen är jag orolig för hur det kommer bli.

Okej. Jag välkomnar väl ändå 2021. Om än med tveksamhet.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.