Krönika
En utredning om framtidens måltidsorganisation har gjorts. Utredningen är en del i det sparpaket Alliansen lagt. Den har gjorts av en inhyrd konsult och är nu ute på remiss hos de nämnderna som berörs. Utredningen har bidragit med kunskap kring hur vi är organiserade i dag och i den finns förslag som skulle kunna leda till omfattande besparingar, och därmed omfattande förändring.
Många minns nog samtalen och debatterna från 2009. Många gotlänningar tog då strid mot så kallad ”cook and chill”-mat. En viktig skillnad nu är att jag inte ser att gotlänningar vet att kyld mat återigen är uppe för beslut. 2009 beslutade vi om nuvarande Mat och Måltidspolicy. Uppdraget till verksamheten där är bland annat att vi ska ha hög kvalitet på maten, maten ska i högre grad lagas från grunden av ekologiska och närproducerade livsmedel med korta varmhållningstider och enhälligt beslutade vi då att vi inte ska ha produktion av kyld mat i stor skala. Visst låter det fortfarande som viktiga värden!?
Nu föreslås en helt ny väg. Fort ska det gå och min bild är att styret helst inte vill ha diskussion i frågan. Nu finns förslag framme som föreslår att kyld mat kan komma att serveras till 50 procent av alla som äter mat inom Region Gotland. Det innebär kyld mat till sjukhusets alla delar, till äldreomsorgen och till en stor del av gotländska förskole- och skolbarn. Återigen är det spariver som går först. Före sådant som kvalitet och måltidsupplevelse.
Varför kan man undra? Jo, köket på Strandgärdet är stort och där skulle mer mat kunna lagas än vad som görs i dag. Med storskalighet blir det billigare. Ska det sparas pengar är det främst på antalet medarbetare det kan göras, fler portioner från ett ställe och färre medarbetare runtom i förskolor och skolor är billigare. Oroande är att här räknar man med att hanteringen av maten på förskolor, skolor och äldreboenden ska göras av förskolepersonal, lärare och undersköterskor. Det är orimligt och inte rätt använd kompetens.
Är det rakt igenom dåligt med kyld mat? Nej, det finns fördelar för vissa verksamheter. Kyld mat kan innebära möjlighet att välja bland flera rätter och det kan innebära ökad flexibilitet på äldreboenden. Där det tillför något är det såklart bra. Att fatta beslut, under radarn och i skymundan för gotlänningar, som innebär att måltiderna vi serverar blir något helt annat än i dag är dåligt. Här behöver gotlänningar och de vi är till för göras delaktiga inför beslut. Barnperspektiven är viktiga. De äldres måltider är avgörande för en god hälsa.
I enlighet med beslutet 2009, att mat ska lagas nära den som ska äta, har 45 miljoner kronor investerats i gotländska skolkök. Enligt lagd plan återstår 30 miljoner. Nu dömer konsulten ut det mesta och det väcker såklart frågor. Är de investeringar vi gjort verkligen så dåliga? Är allt så omöjligt som utredningen visar? I samtal med somliga skolors måltidspersonal tycker man att det funkar bra. Ibland måste vi kanske också se att vissa värden är viktigare än andra. Det blir som med skolutredningen. Är mat lagad i huset viktigare än att köksutrustningen är perfekt? Om det står mellan att fortsätta laga mat i kök där allt inte är på topp och att bli av med jobbet, tror jag de flesta ändå vill fortsätta skapa värden till barnen varje dag.
Viktigast är att gotlänningar görs delaktiga. Beslut som kommer beröra våra barn, sjuka och äldre varje dag får inte fattas lättvindigt och utan samtal och transparens.