Gammaldags sunkig ledarstil och en bra vårbudget

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Foto: Hanna Mi Jakobson

Krönika2021-04-17 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Roger Wärn har nu avgått. Jag känner med personen Wärn. Det är tufft när det blåser. Hans ord i efterhand om Elisabeth Kalkhäll visar dock den där plumpa och gammaldags manliga ledarstilen som han representerar. Att i efterhand beskriva Kalkhäll som “labil” och “agerande i affekt” är inte snyggt. Han borde istället rannsaka sig själv. Att misslyckas så med kommunikation med såväl sin egen vd, som med styrelse, ägare och samhälle är ett underbetyg till sig själv. Att i efterhand se sina tillkortakommanden är utvecklande. 

Jesper Skalberg Karlsson menar att oppositionen (tror han då menar S+V+MP) tillsammans med SD fört fram hot om misstroendevotum. Det är ju helt felaktigt. Vi Socialdemokrater har aldrig fört fram något sådant hot. Det är inte ens möjligt på kommunal nivå. Dessutom planerar vi aldrig något ihop med SD.

I själva verket hade INGEN annan förtroende för Wärns ledarskap än Wärn själv och Skalberg Karlsson. De C-märkta allianskollegorna i Gotlandshems styrelse var väl nästan tydligast av alla. Ibland är sanningen för tuff att hantera tydligen. 

Nu blickar vi framåt och välkomnar Bosse Dahlöf!

Det händer ju lite annat i landet Sverige än turerna i Gotlands Hem. I veckan presenterades vårändringsbudgeten av finansminister Magdalena Andersson. Budgeten har förhandlats mellan regeringen, Liberalerna och Centern. 45 miljarder kronor satsas på att vi tillsammans ska jobba Sverige ur krisen och bygga samhället starkare och mer hållbart. Det handlar om att säkra en snabb vaccinering och uthållighet mot smittspridning, lindra pandemins följdverkningar genom ett jobbpaket för ungas framtidstro, insatser för den som står längst ifrån arbetsmarknaden, rädda jobb och företag, stötta barn och unga, ge ekonomisk trygghet till de som behöver det, genomföra en grön ekonomisk återstart och att bygga Sverige tryggare för alla. 

Brist på resurser inte får stå i vägen i kampen mot viruset. Alla som under pandemin fått vänta på operationer och behandling ska också få den vård de behöver. Gotland får 25,4 miljoner extra för att bland annat vårda de som blir sjuka i covid-19 och samtidigt beta av vårdskulden. Nu är det av största vikt att regionen använder tillskotten till vården och inget annat. Gotland får 3,4 miljoner för att skapa fler vägar till jobb och framtidstro för unga. Det handlar bland annat om en storsatsning på sommarjobb, lovskola och lovaktiviteter. Dessutom investerar regeringen i nya utbildningsplatser och kombinationsutbildningar och skolan får ett ordentligt tillskott. 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.