Krönika
Grunden för ”den nya” socialdemokratin – jämlikhetspolitik och New Green Deal
I en tidigare artikel (5/8) ”Jämlikheten och ”den nya” socialdemokratin” var min fråga om en förnyelse av partiet var möjlig och nödvändig. Utgångspunkten var Thomas Pikettys gigantiska analys av vårt politiska system ”Kapitalet och ideologin”. Där hävdar han att den förhärskande globaliseringsideologin, som utvecklades på 1980-talet med ökande ojämlikhet som följd, har gjort människor skeptiskt inställda till ekonomisk nyliberalism. Studiet av historien, menar Piketty har övertygat honom om ”att det är möjligt att övervinna dagens kapitalistiska system och rita upp konturerna för en ny form av ”deltagande socialism” för det tjugoförsta århundradet.”
Medvetenheten om folks rädsla för ordet socialism gör att Piketty betonar vikten av allas deltagande. I ett tankeexperiment, frågar han sig hur vi bäst ska ”organisera egendomssystemet, skattesystemet, utbildningssystemet och själva det övergripande demokratiska systemet ”. Han vill att detta diskuteras i ett tänkt globalt forum i ”ändlösa överläggningar” och med största ”tålamod”. Hans slutsats är att vi genom en gigantisk kollektiv process ska göras medvetna om det nödvändiga i att övervinna det nuvarande ojämlika kapitalistiska systemet. I förlängningen av den processen ligger övertygelsen om att det bästa systemet heter ”deltagande socialism” och på sikt ett federalt demokratiskt organiserat samhälle byggt på rättvisa, frihet och jämlikhet.
Ojämlikheten är ideologisk och politisk, menar Piketty och det är därför vi själva som bär ansvaret för utvecklingen. Det är inte tekniska uppfinningar eller ekonomiska teorier i sig som skapar ojämlikhet, det är våra politikers vilja och våra ideologiska överbyggnader, som gör det. Med våra ”idéer, tankegångar och diskurser” har vi byggt ett ekonomiskt system beroende av konkurrens, ständig tillväxt och marknadens slöseri. Det är ett system som fört vidare till det andra gigantiska problemet, klimatet och dess hotande kollaps.
Grunden för ”den nya” socialdemokratin ligger i uppgiften att finna lösningen på de till varandra länkade problemen. Vår svenska socialdemokrati skulle kunna bli en föregångare till den för världen nödvändiga förändringen. I armkrok med Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle vi kunna utveckla tankarna på en kraftfull vänster byggd på ”deltagande socialism” som utan bruk av våld, men väl byggd på rättvisetänkande och försvar av natur framför bortslösade resurser, inte minst på ett militärt försvar mot tänkta fiender, som endast kan övervinnas med förnuft och insikt om de gemensamma gigantiska problemen.
Det kan bli absolut nödvändigt för socialdemokratin att upplösa januariöverenskommelsen och gå emot liberalernas idéer (som delas av hela borgerligheten) om att ”återstarta” Sverige genom 100-miljardessatsningar för att rädda det som var, istället för att ta tillvara på möjligheten att förvandla vårt ekonomiska system med en jämlikhetspolitik kopplad till idén om en New Green Deal. Det är en rörelse som samlar människor världen över, inte bara i USA, som Franklin Roosevelts New Deal (för att övervinna följderna av 1930-talets depression). Nu handlar det inte bara om ekonomiska orättvisor, utan om att ”skydda och återskapa jordens livsuppehållande system” som Noami Klein skriver i sitt ”brandtal till världen för en Green New Deal”.
Genom att, som både Piketty och Klein gör, koppla historiska skeenden till vår tid kan vi komma till insikt om att det är vi själva som skapar problemen genom vårt sätt att tänka ideologiskt/politiskt som försvar för ojämlikhetens system, med miljöproblem och misstro gränsande till krigshets i sin följd.