Jansson: "Trist att Härenstam lämnar Gotlandspolitiken"

Krönika2021-03-30 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Liberalerna valde en rejäl högersväng. Hellre samarbete med Sverigedemokraterna än Socialdemokraterna. Att partiets ombud skulle rösta emot sin partiledare 18 månader före ett riksdagsval fanns inte på kartan. Det stora motståndet i vägvalsfrågan kommer dock att påverka partiet men frågan är hur? Många uttalar sig tvärsäkert att det är antingen räddningen eller katastrofen för partiet. Det är så mycket annat som kommer att spela roll fram till valet. Tre partier balanserar på riksdagsspärren och vi kan ha ett helt nytt politiskt landskap efter nästa val. Dock kommer många besvikna liberala partiföreträdare ta sig en rejäl funderare över sin egen framtid. Mina tankar går till Simon Härenstam som än en gång tvingas lämna sitt parti. Trist att Gotlandspolitiken förlorar en sådan kraft.

Liberalernas vinnande sida har en naiv tro på att de aldrig kommer att förhandla bort liberala värden. Det fanns en hel del Socialdemokratiska väljare som blev oerhört besvikna när partiet sålde ut en del viktiga frågor när januariöverenskommelsen antogs. Partiers egen politik är viktig men när det gäller att ta ansvar för en regeringsbildning så tvingas man att kompromissa. Om det blir ett högerblock efter valet 2022 med Liberalerna i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna så tror jag att Liberalerna väljer att kompromissa för att få sitta vid makten och då får vi veta vad talet om att stå upp för liberala värden är värt.

Den förlorande sidan, när en förhoppning om att kunna närma sig Miljöpartiet för om möjligt locka över dem till högerblocket. De lyckades få över miljöpartiet till Alliansen både i Region Stockholm och Stockholms stad förra valet. Det skulle underlätta en regeringsbildning som inte blir beroende av Sverigedemokraterna och kanske locka över Centern.

Sudersannas krog på Sudersand har rört upp känslorna. Alla partier verkar vara eniga om att det mycket väl går att göra små undantag, vi har ju så mycket orörd kust kvar. Jag funderar bara på vilka som skall sätta gränsen när undantag och dispenser inte längre skall godkännas. När det gått för långt. Dispenser och undantag skall alltid vara väl motiverade och tidsbestämda. Medveten om att jag sticker ut hakan men har alltid varit tveksam till exploateringar inom vårt strandskydd, något av det finaste vi har på Gotland.  

Läser att regionen har ett stort behov av sommarvikarier. Skulle regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius behöva en vikarierande RSO under juli så är jag intresserad. Blink, blink.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.