Krönika
Hur en journalist väljer att förmedla en nyhet bestämmer hur människor reagerar och uppfattar händelser.
De flesta av oss som läser tidningar, tittar på tv eller lyssnar på radio utgår från att det vi ser och hör är sant och speglar verkligheten som den faktiskt är.
Men vi får inte glömma att det är människor som skapar de reportage vi ser och hör och människor har olika värderingar och tankar.
Dessa människor har dessutom ibland direktiv från chef och redaktion om hur de vill att reportaget ska ”landa” hos allmänheten och det påverkar vilka fakta de väljer att lyfta fram.
Om en tv reporter vill framhäva att det är stökigt och otryggt i en viss stad kan hen tillexempel välja att göra ett reportage därifrån en mulen, kall och blåsig dag och filma eller ta kort mot en vägg med klotter där det gärna syns en klunga med ungdomar i bakgrunden. Förmodligen pratar hen också om arbetslöshet och brottsstatistik för att förstärka känslan av hopplöshet och otrygghet.
Om reportern istället vill framhäva att samma stad är mysig och charmig och har en fantastisk gemenskap och trygghet väljer hen istället en varm och solig dag och filmar gärna med en lekplats eller park i bakgrunden, där lekande barn syns, och pratar om hur fantastiskt vackert det är och hur varma och gästvänliga människorna är som bor där. Hen kan också passa på att nämna något lyckat projekt som pågår och tala om hur många som flyttade hit förra året.
Samma stad, samma reporter men två helt olika skildringar och därmed också två helt olika bilder som människor får av platsen.
Det betyder inte att faktauppgifter i något av reportagen är fel eller osant men beroende av vad reportern vill uppnå och förmedla vinklas det för att passa just det syftet.
Eftersom vi till stor del är styrda av känslor är det känslan vi får som styr vad vi kommer att tycka om staden, och vad vi kommer att förmedla till andra om den, trots att vi aldrig har satt vår fot där.
För att samhället ska kunna fungera måste vi kunna lita på att nyheter som förmedlas är sanna och hyfsat ”ovinklade”.
Det innebär att alla journalister måste ta sitt fulla ansvar och komma ihåg att med stor makt följer lika stort ansvar.
De har makt att styra människors tankar och känslor och ansvaret för hur de vinklar och väljer att förmedla nyheter i både bild och skrift.
Självklart är inte vi nyhetskonsumenter på något sätt fråntagna allt ansvar.
Vi måste fortsätta vara kritiska när vi läser eller ser nyheter och inte låta känslor styra.