Löntagare i USA drabbas hårt av coronkrisen

Krönika2020-05-25 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Överallt i coronans spår ökar arbetslösheten. Allra värst drabbat verkar USA:s löntagare bli. Redan nu har 35 miljoner förlorat sina jobb. I vanliga fall saknar de flesta arbetslösa ett uthålligt inkomstskydd i form av a-kassa. Ersättningen utgår en kortare tid och med en bråkdel av den tidigare lönen. Systemet syftar till en så kallad flexibel arbetsmarknad där de arbetslösa ska tvingas ta nya jobb på orten eller flytta. Många svenska allianspolitiker brukar hylla modellen. Tack vare demokratiska partiets majoritet i kongressens ena kammare har under coronan inkomstskyddet för de arbetslösa väsentligt stärkts.

Detta är mycket viktigt för att någorlunda upprätthålla efterfrågan i ekonomin och därmed för hela världens ekonomi. Om hela 35 miljoner arbetslösa helt förlorar sina inkomster och därför tvingas drastiskt minska sin efterfrågan riskerar detta hela världsekonomin.

Men observera att många av de arbetslösa i USA haft rätt till betald sjukvård som löneförmån. Nära hälften av de arbetslösa, över 16 miljoner, hade sådana förmåner som de nu förlorat. Med familjemedlemmar som också var skyddade innebär det att långt över 20 miljoner förlorat rätten till betald sjukvård. Nu måste de antingen chansa på att ingen i familjen blir sjuk eller gå till dyra privata försäkringsbolag. 

Där sker då en direkt riskvärdering där alla med längre sjukdomshistorier tvingas betala högre premie. För dyrt för flesta av de 16 miljonerna som förlorat sina jobb. De hamnar bland de redan 25 miljoner som i dag helt saknar hälsovårdsförsäkring. Hela den positiva effekten från Obamas hälsovårdsreform försvinner. Om Joe Biden väljer sjukvårdsspecialisten Elisabeth Warren till sin vicepresident kan detta avgöra valet. 

Det finns olika sorters amerikanska läkare. Allt från dyra plastikkirurger och specialister på avancerade sjukhus som tjänar massor av pengar till de tusentals som ser med skam på det egna systemet. Många av dem brukar regelbundet ställa upp gratis för de oförsäkrade så kallat pro bono. I till exempel Washington, nära Vita Huset, finns ett ideellt hem för hundratals hemlösa och oförsäkrade. Där brukade vicepresidenten Gores livläkare regelbundet gratisarbeta. 

Jag kommer ihåg hur en ledande svensk moderat besökande politiker sa att så borde fler läkare arbeta i Sverige. Men läkarna gjorde ju detta för att de såg sitt sjukvårdsystem som en skam och ett brott mot all humanitet. De hade mycket hellre velat ha ett svenskt sjukvårdssystem där alla har rätt till vård oavsett arbetsplats eller inkomst.

Gotlands Folkblad

Krönikan kommer från Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.