Krönika
Vi omges dagligen av normer. Många är fullt synliga medan andra är så dolda att vi inte ens ser dem fast vi har dem rakt framför oss. Normer förändras också över tid, i bästa fall till det bättre. För 100 år sedan var synen på ickeeuropeér i Afrika och Asien, att de var sämre människor som behövde ledas av en vit man. Synen på judar var om möjligt ännu sämre. De flesta av oss har omvärderat den tidens normer men tyvärr finns det ännu runt 20 procent av svenskarna som har kvar dem. Ungefär samma typ av människor har den förlegade normen om kvinnor och hbtq-personer kvar. Vid rösträttsreformen för jämt 100 år sedan var det en hel del, faktiskt även kvinnor, som ansåg att kvinnor inte kunde något om politik. Deras hjärnor var inte tillräckligt utvecklade. Homosexualitet var en sjukdom och förståndshandikappade steriliserades för att de inte skulle föra dåliga gener vidare. I dag har vi, ibland med viss möda, släppt de normerna. Men de finns tyvärr kvar hos vissa grupper.
Som vit heterosexuell man var jag länge normen i samhället. Ibland lyckligt ovetande om att det faktiskt var så. Med högre ålder upptäckte jag en annan norm. Man ska vara yngre för att få arbete. Har man fyllt 50 är man för gammal. Det är en utbredd norm i arbetslivet som lever kvar i hög utsträckning, men de som inte är gamla eller redan har ett jobb har svårt att förstå det.
Staden är normen. Man brukar säga att det som är bra för staden (Visby) är också bra för landsbygden. Så sa man när KA3 lades ner och ersättningsjobben hamnade i Visby. Vilket gav en befolkningsminskning på norra Gotland, färre elever i skolan, nedlagda affärer och vårdcentralen som flyttades till Slite.
En norm som slog mig var när skolnedläggningarna diskuterades i höstas. Jag förvånades över att efter 50 år med en kommun (Region i dag) finns det ännu skolor på landsbygden som inte har en gymnastiksal. Har man medvetet låtit bli att bygga dem för att de då blir lättare att lägga ner? Utredningen sa att man måste lägga ner åtta skolor eftersom de var för dyra, fast flera av dem hade stadigt elevunderlag eller låg så att barnen kunde ta sig dit på dräglig tid. Tänk om man istället sagt att man måste lägga ner ett par skolor i Visby för att de var olönsamma och istället skjutsa barnen (teoretiskt) en timme med buss till en annan skola för att fylla deras klassrum. Nej det hade varit en omöjlig tanke för den osynliga normen är Visby.
Fundera på hur många normer du själv inte tänkt på finns. Du blir förvånad.