När man sparar får landsbygden betala

Krönika2020-09-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

En gång är ett misstag, två gånger är otur men flera gånger än så är en trend. Så kan man beskriva Region Gotlands styre de senaste åren där ständiga besparingar hela tiden slår hårt mot landsbygden medan Visby klarar sig nästan helt utan neddragningar.

Det började nog med Folkhögskolan, vars verksamhet i besparingssyfte drogs ner kraftigt, trots att utredningar visade att besparingen till stora delar uteblev då lokalkostnader med mera fanns kvar.

Hanteringen av bussupphandlingen är inte bara märklig då sju år plötsligt blev tre. Det slog också ut många av de landsbygdsbaserade bussbolagen. 

Tandläkarmottagningen i Slite vill man lägga ner. Att det kommer att kosta massor att skicka Slitebarnen till en annan ort verkar man inte fundera över. Orsaken till nedläggningen sägs vara personalbrist, men då måste man fundera över vad man har för personalpolitik som inte kan locka tandläkare till Gotland.

Skolutredningen där många landsbygdsskolor hotas är visserligen gjord av tjänstemän, men märk väl att de har fått snäva ramar av politikerna att arbeta efter. Även där sägs personalbrist vara en orsak.

Simhallen i Roma är en surdeg som Centerstyret låtsades rädda genom krystade försök. SD röstade emot det och försvarar sig i måndagens GT med att de vill rädda badet ”på riktigt”. Frågan man måste ställa till SD är om de verkligen är villiga att årligen ge ett betydligt större driftsstöd än Centerstyret är villiga att ge och var de i så fall vill ta pengarna från?

Ersättningspengar för hamnen i Slite och stenbrotten skulle stödja främst Norra Gotland. När det kom till kritan gick 90 procent till (turist)verksamhet i Visby. Jobben på norr såg vi inte skymten av. PeterLarssonpengarna räckte till en tumme. Trafikverket sätter upp dyra fartkameror istället så frågan är hur mycket som blir över till bredare väg? Cykelvägar, som så väl behövs både på väg 148 och på Fårö kan vi nog glömma.

Färjetrafiken över Fårösundet är statens ansvar, men när Trafikverket inte ens har sitt beslut om hur många bilar som krävs för att det ska bli extratur på papper!!! Det var i alla fall svaret jag fick när jag ville veta vad som gällde då verket svarat 5,6,10 eller som nu senast 8 bilar vid olika tillfällen. Från att ha åberopat miljöskäl tvingades man erkänna att det var ekonomin som styrde även orsaken till att vi inte kan få en tur kl 9.00 och 12.30.

Ändå påstår alla att man vill se en levande landsbygd. I realiteten slår man undan benen på landsbygden gång på gång.

Ronnie G Lundin

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.