Om sättet att tillhopa gå och ansvarstagande

Krönika2020-09-09 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Okunskap är sexualitetens värsta fiende. Barn och unga har rätt att få ärliga svar på sina frågor kring kropp och könsumgänge. Sexualundervisning har varit på tapeten sedan början av 1900-talet men tiden har aldrig varit mogen. Herrar riksdagsledamöter förbjöd även preventivmedel åren 1911-1938. Moraliska fördömanden har alltid funnits och en statskyrka som inte hängde med folket.

Det har ständigt sedan början på 1900-talet funnits enskilda människor som kämpat för en sexualundervisning i skolan men varken kvinno- eller arbetarrörelsen intresserade sig för sexual- och preventivmedelsfrågor. Det var enskilda människor som kämpade på olika fronter. Stöd från myndigheter fanns inte. Ett motstånd för att ”oskyldiga sinnen skulle förstöras” fanns men alla dessa kvinnor med oändligt antal barnafödslar och illegala aborter i landet blundade man inför. Den som stod på kvinnornas sida och förde information kring preventivmedel runt om i landet tills hon skapade RFSU var Elise Ottesen- Jensen. 

1942 beslöt samlingsregeringen att sexualundervisning i skolor skulle införas och homosexualitet avkriminaliserades 1944 men först 1955 blev sexualundervisningen i skolan obligatorisk. Och vad hände sedan.

1975 kom nuvarande abortlag och med den Socialstyrelsens projekt på ön ”Sex och samlevnad”, där abortfrågan sattes in i ett vidare sammanhang och upplysning förmedlade en positiv ansvarsfull attityd till sexualitet och födelsekontroll. 

Jag spred verksamheten till Västerbotten och Norrbotten där lärare som var laestadianer slapp delta i undervisningen om de inte motarbetade projektet ”Sex och samlevnad”. Alla, vi som arbetade med denna försöksverksamhet förmedlade en öppen syn på sexualitet för att skapa en bättre relation mellan unga och vuxna. Tonåringen skulle kunna gå till föräldern, prästen, skolsköterskan, läraren eller fritidsgården och få svar på frågor man länge undanhållit dem. Jämställdhet förmedlades mellan kvinnor och män. Sen dog allt ut. Mobilen kom i stället och med den en sexualitet på nätet. Det kallas demokrati att alla har tillgång till alla, men ingen har stannat av för vad som sker med framförallt okunniga unga flickor som längtar närhet, uppskattning och värme. 

Först 2020 kommer obligatorisk sexualundervisning på lärarhögskolor.  Den borde finnas i mångt fler utbildningar som fritids och socialfolk, sköterska och läkarutbildning. Sexualitet är mer än könssjukdomar och höga aborttal. Det är dags att sexualiteten sätts i dess rätta sammanhang utan moraliska fördömanden, utan tystnad och tabu. Sättet att tillhopa gå handlar också om närhet, innerlighet, och att ta hand om varann och att barn skall födas önskade.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.