Krönika
Upp flyga orden tanken stilla står, ord utan tanke himlen aldrig når, skrev Shakespeare och det kan det ju ligga något i.
Att se till att orden får makt över tanken är i alla fall viktigt. Det är många som jobbar hårt med det, inte minst alla kommunikationsbyråer som tjänar pengar på att förbättra varumärket för någon organisation eller parti som sett bättre dagar. Det gäller att hitta positivt laddade ord och uttryck som kan hotta upp de gamla åsikterna och få dem att flyga.
Många har också lyckats. Ett exemplen är när Moderaterna bestämde sig för att kalla alla som hade sin försörjning tryggad via a-kassan eller försörjningsstöd för bidragsberoende.
Men trots det ville inte bidragstagarna ta sig ur sitt beroende.
De som ansåg sig ha avslöjat detta osunda beroende ordinerade därför kraftfulla botemedel. Att försvåra möjligheterna att klara sig ekonomiskt skulle bota de flesta och så blev det. Ända tills nu när coronapandemin blottlagt vilket elände det blir när tryggheten inte finns när man behöver den.
Under sjuttiotalet var jag riksdagsledamot och fackordförande, det var en upplyftande tid. Mängder av arbetsmarknadsreformer så dagens ljus, lagen om medbestämmande i arbetslivet, lagen om fackliga förtroendemans ställning och lagen om anställningsskydd.
I dag beskrivs de framsteg som gjordes då som omoderna och de förbättringar av villkoren för de anställda som genomfördes måste därför moderniseras.
De är ju från 70-talet, utropade Centerns vice partiledare Anders W. Jonsson i Agenda upprört. Han verkade tycka att det närmast var en självklarhet att något så ålderstiget per automatik borde förpassas till historieböckerna.
Alla försämringar som de konservativa vill göra beskrivs som nödvändiga moderniseringar. Det ska leda tanken till att det är fråga om nydaning, förnyelse och förbättringar.
Det låter ju som en bra grej ända till man inser att de vill backa tillbaka till 60-talet då de fackliga organisationerna och de anställda hade en sämre ställning. Och plötsligt så blir 60-talet till skillnad från 70-talet ett modernt årtionde. Så kan det gå när det är försämringar och inte förbättringar man vill åt.
Under 70-talet avskaffades hyresregleringen och ersattes av en förhandlingsmodell. Men många fastighetsägare och politiker gillar ordet hyresreglering eftersom det ska leda tanken till ryska brödköer och annat elände. Nu vill de släppa hyrorna fria och inte oväntat kallas det för en nödvändig modernisering.
Det är inte utan att man hoppas att Shakespeare hade rätt, att ord utan tanke himlen aldrig når.