Pension
Fri sjukvård och tandvård för pensionärer är helt rätt! Särskilt som nuvarande pensionssystem missgynnar dem med relativt låga löner som arbetat ett helt yrkesliv men som inte orkar arbeta ända fram till kaklet. Ett långt arbetsliv ska ha betydelse för pensionens storlek. Det ska alltid löna sig att ha arbetat, även för dem med relativt sett låga inkomster. Skillnaden mot andra som inte yrkesarbetat måste vara rimligt stor, åtminstone 15 kanske 20 procent jämfört med de som får äldreförsörjningsstöd eller annat äldrestöd. Men det ska och får inte ske genom att tidigare yrkesarbetande fattigpensionärer får mindre – de behöver varje krona de nu får ut i pension.
Avräkningen av garantipensionen vid högre inkomstpension är problematisk. När man lägger till bostadstillägg blir den svåra frågan med respektavståndet extra påtaglig. Ett helt yrkeslivs utbyte vid pension blir då mycket litet. Huvudorsaken är förstås att lönerna i särskilt kvinnodominerade yrken är för låga och måste bli bättre, alternativt att avsättningen från arbetsgivaravgiftens allmänna löneavgift behöver öka med 8–10 procentenheter. I reda pengar motsvarar det cirka 40–50 miljarder kronor. En annan möjlig lösning skulle kunna vara att man får behålla garantipensionen och bostadstillägg vid högre inkomster och att grundskyddet inte räknas ner eller försvinner när den inkomstgrundade pensionen ökar. Det vill säga att pensionen kompletteras med en bidragsdel.
I det fall politiken inte väljer att renodla och skapa ett mera stabilt och rättvist pensionssystem samt ett separerat äldreförsörjningssystem ökar risken för att hållfastheten i det sociala kontraktet mellan medborgarna och samhället ifrågasättas ännu mer.
En omfördelningspolitik för större rättvisa kan förmodligen accepteras om den sker vid ett enda tillfälle. Om den däremot sker vid flera olika tillfällen finns det en betydande risk att medelklassen ifrågasätter rättvisan i att ta studielån, vidareutbilda sig, betala en progressiv löneskatt och sedan få obetydligt mer i allmän pension än den som valt en annan väg i livet. Idag sker omfördelning av pensionskapitalet minst fyra gånger.
Pensionssystemet ska avspegla inkomsterna i samhället. När lönenivåerna sänks, framförallt för dem som kommer in nya på arbetsmarknaden och då med låga löner så uppstår problem för pensionssystemet.
Vad bör eftersträvas vid en reformering av pensionssystemet?
- Enkelhet.
- Undvik att blanda ihop bidrag med pension så långt möjligt.
- Motverka låga ingångslöner och upplys om deltidsarbetets konsekvenser för den framtida pensionen.
- Ett hållbart pensionssystem som bygger på inbetalda avgifter, en bra löneutveckling, att fler arbetar heltid, jämställt uttag av föräldraförsäkringen och tidigare inbetalning i pensionssystemet.
- Ett rimligt och motiverat respektavstånd mellan ett livs yrkesarbete och övriga.
- Revidera nuvarande system så att det blir uthålligt. Inte genom att höja pensionsåldern utan genom att skapa tillväxt i en fondering. Fondera därför pensionsinbetalningarna successivt och värdesäkra dem. Detta utöver buffertfonderna.
Dags för politiken och pensionärsorganisationerna att påbörja arbetet med en förstärkning och reformering av vårt nuvarande pensionssystem. Tiden är mogen för det nu. Lägg till detta så det faktum att svensk i snitt går back minst 20 000 kr på coronan 2020 så behövs löneökningar och höjda pensioner och ett höjt bostadstillägg för pensionärer (KBT) redanunder 2021!