Reinhag: "Det har varit ett pengaregn över Gotland"

Krönika2020-10-10 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Ett vanligt år sätter sig politiken på våren för att påbörja arbetet med budget inför kommande år. I år är ju inget vanligt år och den enorma osäkerhet som präglade ekonomin under våren medförde att vad som kallas för budgetberedningen sköts upp. Men nu är den genomförd och läget har förbättrats avsevärt. Under året har det varit ett formidabelt pengaregn över Gotland från den Socialdemokratiskt ledda regeringen. Det kommer att rädda alliansen i nämnderna från att göra rekordstora underskott. Även för nästa år har regeringen skjutit till stora belopp vilket såklart underlättar arbetet med att trygga verksamheterna i Region Gotland långsiktigt. Det innebär dock inte att det är enkelt. Svåra prioriteringar behöver alltid göras och långsiktigheten tryggas. 

I veckan presenterade vi Socialdemokrater våra tankar kring framtidens skolorganisation. I de kommentarer som gjorts låter det som att politiken varit enig fram till nu. Så är inte fallet. Vi reserverade oss mot alliansens förslag i fullmäktige när uppdraget gavs. Redan då kritiserade vi inriktningen att spara ytterligare på skolan. Mats Linder på ledarsidan i GA tycker politiken är för sent ute och Eva Bofride tycker i gårdagens ledare att Socialdemokraterna är för tidigt ute. Men vi har gjort grundjobbet, sedan förslaget presenterades har vi varit runt på nästan alla skolor som berörs i förslaget och träffat föräldrar. Lyssnat, gått igenom underlaget och resonerat oss fram till ett antal punkter vi anser bör belysas ytterligare.

Vårt förslag lämnar inte en oförändrad skola jämfört med dagens läge. Vi vill att man tittar närmre på om det går att hitta en bättre lösning för de mindre barnen från förskoleklass till årskurs 3 och om de fördelar förvaltningen lyfter fram i sitt förslag ändå delvis kan nås genom förändring av strukturerna i årskurs 4-6. Behovet av specialsalar för de tidigare årskurserna är mindre. Med en förändrad struktur i enlighet med vårt förslag skulle också hänsyn tas till kompetensförsörjningen framåt genom att samla de äldre årskurserna på färre platser. 

Splittringen inom alliansen är stor, Kristdemokraterna vägrade delta vid presentationen av förslaget som genomfördes i torsdags, Moderaterna har ju tidigare velat avveckla merparten av landsbygdsskolorna och vill sannolikt följa förvaltningens förslag. Centerpartiet har mött ett stort internt motstånd där företrädare för partiet hela vägen upp till Regionstyrelsen förkastade hela förslaget så fort det landade. Det är alliansen som gjorde anspråk på att styra, det är alliansen som formulerat uppdraget och lagt besparingarna på skolan. Det är faktiskt märkligt att man inte klarat prestera en gemensam hållning i frågan utifrån förslaget som nu är lagt. Det hade gotlänningarna varit betjänta av inför nästa veckas dialoger. 

Det är avslutningsvis värt att påminna om att pandemin fortsätter och att det är vårt gemensamma ansvar att se till att spridningen inte ökar. Myndigheters råd och rekommendationer gäller alltjämt. Tvätta händerna, håll avstånd och var hemma vid minsta symptom.   

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.