Reinhag: "Glädjande betyg för gotländsk sjukvård"

Krönika2021-02-27 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Sportlovet nalkas. För elever en efterlängtad paus från skolan och för många en möjlighet till tid tillsammans med familjen och aktiviteter. Det fantastiska vinterväder vi fick, har till mitt stora förtret redan smält bort och istället verkar vårvärmen redan ha gjort sitt intåg. 

Det mesta i politiken handlar om pandemin just nu, åtminstone för oss som sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det är med stolthet jag tittar på den otroliga insats som gjordes under 2020 och som alltjämt fortsätter. Gotland tillhör också en av de högst rankade regioner i Sverige när man frågar gotlänningarna hur de tycker pandemin hanterats. 

Det är glädjande siffror och den gotländska sjukvården får nästan genomgående goda omdömen. Där vi inte når så högt man kunde önska är inom primärvården. Gotlänningarna verkar önska mer av sina vårdcentraler och trygghetspunkter. Jag delar den uppfattningen. 

När vi blickar framåt ser vi en stor ökning av antalet äldre. Med det kan vi anta att vi också kommer behöva möta ett ökat vårdbehov av kroniska sjukdomar och multisjuka. Då krävs en gedigen satsning på allmänmedicinen. Svensk sjukvård står i ett paradigmskifte där fokus flyttas från akutmottagningarna till primärvården. Vi behöver givetvis hålla god kvalitet och tillgänglighet på båda delar men för att möta komplexa vårdbehov, som ofta inte är akuta, krävs en förstärkt primärvård där vi bättre kan möta patienter med god tillgänglighet och kontinuitet. Under de perioder vi styrde sjukvården gjordes satsningar på att bygga ut utbildningsplatser för att bättre klara kompetensförsörjningen av läkare i allmänmedicin. Det har gett effekt men vi behöver hitta fler åtgärder för att ge patienterna en fast vårdkontakt, ge sjukvårdspersonal rimligare arbetsförhållanden och på riktigt låta primärvården vara navet i gotländsk sjukvård. 

Folkhälsomyndigheten beskriver smittspridningen i Sverige som en glödbädd. Vi har sett en nergång som nu har avstannat och det står och väger vilket håll utvecklingen ska ta. Vi är alla potentiella vedträn på en sådan glödbädd. Sportlovet kräver nu ett synnerligen stort eget ansvar. Viruset kan inte förflytta sig själv. Det är bara vi som kan hjälpa det att spridas. Vaccinet ger ett ljus i tunneln, men vi är inte framme ännu. Låt oss se till att vi inte lägger ytterligare börda på sjukvårdens axlar. Flera fackförbund har varnat för sliten och utarbetad personal. 

Nu hjälps vi åt. Res inte i onödan, följ råd och rekommendationer och se till att vi slipper hantera konsekvenserna av en tredje våg. Nu biter vi ihop ett tag till.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.