Reinhag "Högre avgifter räddade folktandvården i Slite"

Krönika2020-11-07 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Eva Bofride menar i sin ledare den 5 november att förnuftet har segrat i och med att uteblivandeavgiften vid folktandvården föreslås höjas. 

Beslutet om uteblivandeavgiften hänger samman med ett annat ärende som hälso- och sjukvårdsnämnden nyligen hanterat. Det om folktandvårdens klinik i Slite. Den klinik som Centerpartiet innan sommaren var beredda att lägga ner men som tack vare Socialdemokraternas yrkande gavs respit. När ärendet kom tillbaka till nämnden efter sommaren skedde helt enkelt en förhandling. Folktandvården i Slite blir kvar mot att vi i oppositionen går med på höjningen av uteblivandeavgiften. I Hälso- och sjukvårdsnämnden har vi ett gott samarbete och goda dialoger mellan blocken och utfallet av förhandlingen får sägas vara bra. 

Innebär det att vi Socialdemokrater är övertygade om att en höjning av uteblivandeavgiften kommer ha avsedd effekt? Svaret på den frågan är nej. Vi tror inte att höjningen av uteblivandeavgiften kommer ha en tillräckligt stor effekt på hur många barn och unga som inte dyker upp på sin inbokade tid. Är det värt att testa? Ja, välfärdens resurser behöver användas på bästa sätt. Uteblivandet är ett resursslöseri. Både inom tandvården och sjukvården. Det är något vi behöver komma tillrätta med. 

När Centrala Studiestödsnämnden chockhöjde påminnelseavgiften för obetalda lån till 450 kronor syntes inte den dramatiska förändring som man från borgerligt håll nu menar kommer ske i människors beteende. Sedan 2015 har antalet obetalda skulder hos CSN ökat med 20 procent. En viss positiv effekt har kunnat noteras men samtidigt som CSN höjde sin påminnelseavgift genomfördes också andra åtgärder vilka syftade till att minska antalet uteblivna betalningar. Det är en viktig lärdom också för oss när vi ska se till att fler dyker upp på sin bokade tid. 

Tiden får utvisa om höjningen har avsedd effekt. I annat fall behöver vi säkerställa andra åtgärder för att nyttja våra gemensamma resurser bättre. Men Socialdemokraterna räddade tack vare förhandlingen kvar folktandvården i Slite. En sådan förhandling står vi upp för och vi kommer även fortsatt att agera konstruktivt och pragmatiskt för att trygga välfärden på Gotland. 

Avslutningsvis finns anledning att påtala att Alliansen gick till storms mot förslaget som fanns om skattehöjning 2018. Man menade att det skulle innebära stora konsekvenser för hushållens konsumtion och inkomst. Sedan man tog över makten har man dock intensivt arbetat med att höja taxor på snart samtliga områden. Man kan fråga sig om det för gotlänningarna gör någon skillnad om man betalar en faktura med en höjd taxa eller om man betalar högre skatt?

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.