Städa mellan varje sommargärst, men hur?

Krönika2020-05-27 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur städar jag, hotellen eller övrig besöksnäring mellan gästerna, det vill jag veta NU om ön skall öppnas för sommar turismen. Jag vill ha klara besked, inget kringsnack och allmänt undvikande av en fråga som inbokade gäster frågar efter.

Sommargästen vill lämna sin inrutade tillvaro och ställer följande fråga: Hur städar du mellan gästerna? Ja, hur städar jag i coronatider.

Skall jag torka av handtagen mellan varje gäst, kranar och med vilka städmedel i så fall? Skall jag diska alla bestick, koppar och glas, tvätta kuddar och täcken? Skall jag torka av alla stolar och bord ute som inne? Hur smittsam är en studsmatta? Gästen och uthyraren måste få veta vad som gäller. Vad är samhällsmitta? Det är dags att tydliggöra vad som smittar, vilket ansvar jag har som uthyrare i alla gotländska anläggningar. 

Självklart torkar jag golv, gör rent badrum, torkar ytor i kök och alla rum. Inget lämnas till sommargästen som betalar för städning, utom gråsuggor och körkmack som vägrar lämna gamla kalkstenshus. Jag byter mattor i badrum och sängunderlägg i sängar men är det tillräckligt? Vad förväntas av oss för att säkra sommargästens vistelse?

Jag vet hur man rengör ett svinstall eller en seminspilta vid byten och smittor, men hur möter man livrädda människor som vill bort från instängdhet, vågar ta färjan och komma hit trots alla förmaningar?

Ja jag kan naturligtvis säga nej, boka av men hur många kommer att säga nej i besöksnäringen? 

Hur gör man i affärerna? Alla dessa pinnar som rullar fram längs bandet mellan varje kund? Tvättar man dem? För de med sig samhällsmitta? Kunder som inte tar en korg utan har famnen fulla av varor, står inte kvar vid något streck i kassan, de rusar fram och kastar allt på bandet.

Och familjer som kommer med barn och låter barnen rusa omkring mellan hyllorna? Hur möter man dem som inte inser att det står en åldring på andra sidan gången och avvaktar att barnen skall försvinna men inte gör det. Att handla tidigt när affären plötsligt är full av ungdomar som fått jobb på Coop eller Ica för att fylla kassar med varor för hämtning, hur hanterar affärsfolket detta? Skall äldre kunna ha en egen tid för handel om morgnar utan att möta detta nya fenomen?

Vi är många som vill ha svar. Bästa tjänstemän som hanterar corona situationen på regionen, ge oss tydliga svar på dessa viktiga frågor och information i tidningar och på Facebook, innan ni släpper loss sommarfolket.

Ingrid Thunegard

Gotlands Folkblad

Krönikan kommer från Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning