Thunegard: Kalmar stads utveckling utmanar världsarvet

Krönika2020-11-18 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Kan man jämföra Kalmar stad med Visby. Ja, jag tycker det. Båda ligger vid vattnet, har en lång kuststräcka, hamn och oljedepåer. De är historiska städer. Kalmar med sitt slott och dess nordiska unionshistoria. Visby, världsarvstaden, med sin ringmur. Kalmar har en bevarad vacker gammalstad i trä liksom Visby har sina ruiner och vindlande gränder. 

Det som skiljer är bevarande av en strandlinje utan störande byggnationer i strandkanten. För att inte tala om djärvheten i byggnation. Kalmar är den svenska stad som anställde den första stadsarkitekten. Det har påverkat stadens utformning. De sista tjugo åren har det uppenbarligen funnits politiker och tjänstemän som gått i samklang med stadens utveckling. Det påtagliga när man vandrar genom Kalmar och dess omgivningar är skönheten i staden och dess arkitektoniska pärlor. Det är förståeligt att Kalmar blivit en attraktiv turiststad med ett njutbart öppet landskap i staden och intressanta byggnationer. I slottsparken har man lagt ett vackert konstmuseum utan att förstöra parken. Ut till lotsutkiken anlägger man i höst en gångväg längs med vågbrytaren. Men det mest påtagliga är att man kan vandra längs havet förbi slottsparken och utmed den allmänna badstranden utan att ögat fastnar på tråkiga palmer, turiststugor eller matställen som bryter sönder kuststräckan på ett plumpt sätt. Visby strandpromenad saknar en helhet av öppenhet och skönhet. Förbindelse finns inte ens till Snäckviken på ett lustfyllt sätt. 

Bord och bänkar finna överallt längs promenadstråken och soptunnor intill. Kalmar känns så inbjudande. 

På de holmar vars användning ständigt var under diskussion under 1990 talet byggs ett sagolikt universitet med ett nytt bibliotek, University by the sea, som får en att tappa andan. Man vandrar in och ut i all form och design och känner både glädje och avundsjuka. Universitetet är placerad på holmen mittemellan segelbåtshamnen, stadens centrum och utskeppningshamnen. På Ängsö har man lagt en stadsdel vars byggnader hänger djärvt i havskanten och huskropparna har ett utseende som får hela A7 området att blekna. På holmen intill ligger Kalmar Science park. Skönhet finns i de olikfärgade hansahus man byggt inne i stadens centrum. Kalmar var den första stad som gjorde om sitt vattentorn till bostäder och märk väl hyresrätter. 

Det vackra, sköna som genomströmmar staden och dess nybyggnation utan någon plump i protokollet längs strand och kust, gör Kalmar stad till nummer ett. Kampen om den resterande byggytan kommer att stå mellan utskeppningshamnen och ett växande lärosäte. 

Så har staden också växt till 70 000 innevånare.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.