Krönika
Vår konsumtion av våld som underhållning är omfattande. Man kan utan vidare ägna större delen av sin dag åt att titta på program om brott. Brottsjournalen, Efterlyst, I huvudet på en gärningsman, Veckans brott och alla andra program med brott som tema avlöser varandra.
Vill man få lite motion så finns det hur mycket brottslighet som helst man kan ladda ner och lyssna på under promenaden. Förutom alla deckare så kan man lyssna på poddar som Rättegångspodden, Seriemördarpodden, Svenska mordhistorier eller Historiska brott.
Om man dessutom prenumererar på HBO, Netflix, Viaplay, C More så har man i ett slag fyrdubblat utbudet av våldsamheter.
Den som inte får nog av elände kan förstås också koppla av med en deckare i bokform.
Inte undra på att vi upplever tillvaron som en enda stor brottsplats där vi är omgivna av bedragare och våldsverkare och då har jag inte ens nämnt kvällspressen eller de historier som frodas på sociala medier.
Om man vill prioritera sin konsumtion av våld och få ett annat perspektiv så kan man se den nya SVT-serien "En våldsam kärlek", som handlar om mäns våld mot kvinnor.
Det är obegripligt att det ens finns ett uttryck som heter ”mäns våld mot kvinnor”. Över hela jordklotet tvingas kvinnor varje dag kämpa med att freda sig, undkomma våldtäkter, misshandel och död.
I Sverige dödas en kvinna av sin man var tredje vecka och 150 000 barn lever tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern.Nästan 9 000 kvinnor har polisanmält våld i nära relationer till och med augusti i år.
Det är hiskliga siffror och mörkertalet är ännu större. Trots det pågår inga partiöverskridande samtal om hur man ska komma tillrätta med våldet mot kvinnor.
Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid är mäns våld mot kvinnor så omfattande att man definierar det som ett folkhälsoproblem.
Så det vore kanske läge för Folkhälsomyndigheten att göra en insats.
Det hade varit lättare om de råd som gäller Coronaviruset också hade funkat på kvinnovåldet exempelvis rådet om att hålla avstånd. Att undvika kontakt med riskgruppen likaså fast det i detta fallet rör sig om frun, sambon eller flickvännen.
Eftersom kvinnor utsätts för våld i hemmet så måste råden till män omformuleras till
”gå till jobbet även när du inte behöver”.
Det är lättare att bekämpa ett dödligt virus än dödligt våld mot kvinnor.
Och så till det obligatoriska påpekandet, alla män misshandlar inte eller dödar sina närstående kvinnor. Men det är ingen ursäkt för någon att hålla tyst och låta denna bedrövelse fortsätta i all evig tid.