"Vi bär alla på en penningpåse full med skattepengar"

Krönika2020-10-16 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag besökte Apoteket AB i Visby för att få en dos tbe-vaccin. När jag skulle betala så undrade de om jag hade laddat ner appen Doktor 24. Det hade jag inte men om jag gjorde det så skulle det hela bli billigare. 

Det var ju hyggligt av nätläkaren Doktor 24 så jag laddade ner appen. Vi är säkerligen många som fastnat på samma krok. Apoteket AB är delägare i Doktor 24 så de vill förstås få oss att börjar använda de tjänster Doktor 24 erbjuder. 

På ICA finns Apoteket Hjärtat som tycker att det vore bra om vi använder nätläkartjänsten Min doktor som de i sin tur är delägare i.

Vi kommer att översköljes av ännu flera erbjudanden om snabb och tillgänglig vård från ett växande antal digitala läkare med namn som Kry, Min doktor, doktor.se, netdoktor.se eller liknande. För på sjukvårdsmarknaden går det att tjäna stora pengar. De nätläkare eller vårdcentraler som kan värva över oss till sig drar en vinstlott.

Var och en av oss bär omkring på en penningpåse full med skattepengar som vi kan välja att lägga på exempelvis Doktor 24 eller på vår gamla vanliga vårdcentral. Det är ur samma kassakista som pengarna tas så det nätläkarna får när vi använder deras tjänster förlorar den vårdcentral som vi är listade på.

Men alla sjukdomstillstånd går inte att lösa på nätet så nätläkarna skaffar sig i allt högre utsträckning egna fysiska vårdcentraler i syfte att konkurrera om pengar och patienter. 

Sverige har i en större utsträckning än de flesta länder öppnat för privatiseringar av verksamheter som tidigare drevs av det offentliga. 

Så när jag skulle operera ögat så fick jag ge mig ut på nätet och leta i djungeln av operatörer. Jag var mest intresserad av att få en läkare som inte darrade på handen och som hade bytt lins på några före mig med lyckat resultat. Men sådana val kan man inte göra. Man ska välja en vårdinrättning.

Men det är ju inte vårdinrättningen som håller i kniven utan de som jobbar där och de kan vara både bra och mindre bra.

De stora vinnarna på valfriheten påstås ändå vara vi patienter trots att det blivit allt knöligare att förstå vad de val man gör innebär och vilka konsekvenser de får både för oss själva och för samhället. Allra knepigast blir det för dem som inte är några hejare på att ta sig fram på nätet.

Många har insett alltför sent att de utan att de förstått hur det gick till blivit listade hos en nätläkare och därmed tagits bort från den vårdcentral de tidigare varit listade hos. 

All denna valfrihet kräver att vi har huvudet på skaft och att vi har stenkoll på vilka knappar vi trycker på när vi ger oss i kast med det ständigt ökande antalet appar som erbjuder sjukvård.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.