Replik
REPLIK PÅ LEDAREN 200828
Läste inledningen med en överraskande känsla. Fransson har både klarlagt regelverket och GotlandsHems utmaningar, men sen går han vilse i sina tankar. Regionfullmäktige antog under våren ett nytt ägardirektiv där det står att ”Bolaget ska skötas på ett effektivt och långsiktigt ekonomiskt hållbart sätt”. Till det ska vi öka vårt miljöarbete och fortsätta med vårt arbete för att det ska vara tryggt att bo i Gotlandshem.
Styrelsen har brutit ner de ekonomiska kraven till att bolaget ska uppnå en direktavkastning om 4 procent och att soliditeten inte ska understiga 25 procent vid utgången av 2023. Avkastningskravet är en förutsättning för att vi som allmännyttigt bostadsbolag ska kunna underhålla våra befintliga bostäder. Hur Fransson får ihop sina tankar om att ett lägre mål skulle öka våra förutsättningar övergår mitt förstånd. Sänkt avkastning leder till minskade möjligheter att underhålla vårt fastighetsbestånd. Du ska vara medveten om att när vi talar om avkastning och vinster så har Region Gotland aldrig tagit ut en krona från Gotlandshem. Alla vinster återinvesteras i våra fastigheter och dessutom ligger våra ekonomiska mål i nivå med de krav som andra kommuner runt om i Sverige ställer på sina bolag.
Utmaningen att bygga utanför Visby är inte vinstmarginalen, utan att produktionskostnaderna överstiger marknadsvärdet. Det skapar ett nedskrivningsbehov innan hyresgästen flyttat in. Det innebär att om vi genomför sådana byggnationer anses det som otillåtet statsstöd då vi är ett kommunalt bolag, vilket kan leda till framtida skadeståndskrav.
Jag sitter själv i styrelsen för Sveriges Allmännytta. Vi har under de senaste åren arbetat med problemet att bygga på så kallade svaga marknader. Att ändra avskrivnings- och nedskrivningsreglerna för ett bolag skulle innebära ett brott mot såväl EU-lagstiftning som svensk lag. Bokföringsnämnden uttalade sig i skarpa ordalag om detta i våras.
När du sedan föreslår att Region Gotland ska bygga och hyra ut till allmänheten till självkostnadspris, så är du ute på synnerligen djupt vatten. Vi har ett etablerat system som reglerar hyran i bruksvärdet och det finns inga undantag för till exempel en kommun.
Så Fransson, det var inte mycket i din artikel som var relevant och genomtänkt. Det är bättre att vi ger Gotlandshem goda förutsättningar att hjälpa till att lösa bostadssituationen på vår ö. Vi behöver kunna bygga större projekt i Visby omfattandes minst 250 lägenheter och gärna sex eller åtta våningar högt. Och de detaljplaner som Region Gotland arbetar fram måste ge oss möjligheten att använda oss av de typhus som upphandlats av Sveriges Allmännytta och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
(I ledaren ovanför kommenteras repliken)