"Vi vet ju att världen är möjlig att förändra."

Krönika2020-06-27 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Kanske har det bästa inte hänt ännu. Kanske har vi underbara dagar framför oss. 

Just nu är det trots den fantastiska sommaren vi får njuta av på vår underbara ö mycket som är vemodigt. Vi ser pandemin härja i världen och i viss utsträckning också på Gotland. Många blir sjuka och för många har fått ta ett sista farväl av någon de håller kär. Vi ser en ekonomi som kraschat i botten med varsel, uppsägningar och livsverk som slås i spillror som en följd. Vi ser trots minskningen av utsläpp en enorm utmaning att klara omställningen till en klimatneutral värld och att vi med den ska kunna leva på vår plats i universum. Vi ser att demokratin är satt under press i allt fler länder runtom i vår värld och att auktoritära regimer är på frammarsch. Vi ser fackliga representanter utsättas för hot och våld och vi ser journalister tvingas till tystnad.

Man hade kunnat bli deprimerad för mindre. 

Eller så organiserar vi oss för förändring. Vi vet ju att världen är möjlig att förändra. Vi har gjort det. På bara hundra år har Sverige gått från ett fattigt land i Europas utkant till ett av världens mest framgångsrika länder. I veckan utsågs Sverige igen till EU:s mest innovativa land. Det är en nyhet som fått för lite uppmärksamhet i förhållande till nyhetens betydelse.

Det Sverige vi känner är byggt på innovation. Det var länge sedan Sverige konkurrerade med låga löner och billiga produkter. Vi har istället valt vägen att fylla vår produktion med högt kunskapsinnehåll och därigenom kunna investera i vår välfärd för att fortsätta på den inslagna vägen. Att vi fortsätter vara ett land i världsklass vad gäller innovation är betryggande. Men det är bara en av de viktiga faktorerna för att Sverige ska vara en globalt ledande kunskapsnation. 

En annan viktig komponent är infrastrukturen. Att vi har hamnar, flygplatser, vägar och järnväg. Bredband, elförsörjning och vatten skapar möjlighet för företag att etablera sig i Sverige. Infrastrukturen är det som bygger samman Sverige och skapar förutsättningar att bo och leva i hela vårt avlånga land. Delar av Sveriges infrastruktur är i stort behov av modernisering och underhåll. Därför behövs nu av flera skäl stora investeringar. Sverige ska vara ledande i klimatomställningen, vi behöver fler livskraftiga företag som drar nytta av vår innovationsgrad, det ska vara möjligt att leva och verka i hela Sverige. Att den socialdemokratiskt ledda regeringen nu tar initiativ till detta i en ny infrastrukturplan bådar gott för Sverige. 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.