Krönika
Kanske är pandemin på väg in i en ny fas. Åtminstone ifråga om hur vi debatterar den, dess logik medicinskt överlåter jag åt andra att bedöma. Plötsligt befinner vi oss i ett läge där företrädare för våra expertmyndigheter, de vars kunskap vi är beroende av, utsätts för hot och hat, och tvingas leva med personskydd. Hur hamnade vi här? Det är så vidrigt, så fullständigt oacceptabelt. Likväl ett tecken i tiden. En symbol för rädslan för det vi inte förstår, ett oacceptabelt uttryck för frustrationen över att leva i begränsning, oklart hur länge.
Vid sidan av att det är oacceptabelt, tar det fokus från långt viktigare frågor, som takten i vaccineringen, vikten av att inte släppa garden. Glädjande nog är Gotland bäst i landet på att vaccinera. Vår litenhet, i kombination med en optimerad struktur och hängivna medarbetare, medför att gotlänningarna – givet att vi kan ta del av leveranser i rätt tid – inom en tidshorisont som faktiskt är överblickbar, kommer att vara vaccinerade. Fantastiskt gott jobb så här långt!
I regering och riksdag pågår en febril aktivitet, för att värna liv och hälsa, men också för att rädda jobb i livskraftiga företag. Hur går det då? Ja, det beror nog på vem du frågar. Många företag går igenom helveteskval i detta nu och en del överväger att kasta in handduken. Vittnesmålen haglar kring hur svårt det är att driva företag under pandemin och jag betvivlar verkligen inte svårigheterna. Det kan dock framstå som att regering och riksdag bara pytsat ut småskärvor för att stötta jobb och företag genom den här krisen. Det är fel.
Det stämmer att en del stöd dessvärre tagit tid att få godkända och utbetalda, men det är ofrånkomligen så att det stöd som gjort absolut störst skillnad för svenska jobb och företag är (det för statskassan oerhört kostsamma) permitteringsstödet, som medfört att vi gemensamt kompenserat för lejonparten av företagens personalkostnader i snart ett års tid.
I fredags kom så beskedet om att permitteringsstödet förlängs ytterligare, under mars och april 2021, just för att lindra en oerhört svår situation på svensk arbetsmarknad och i svenskt näringsliv. Omsättningsstödet förlängs också, med samma syfte. Det finns inget krav på det, men jag hoppas verkligen att majoriteten av arbetsgivarna tar tillfället i akt att kompetensutveckla sina medarbetare under permitteringen. Det vore väl använd tid, och väl använda resurser. Det är just så vi måste rusta Sverige för tiden efter pandemin, så att vi inte återgår till det som var, utan möter ett ännu bättre, starkare samhälle. Allt annat vore ett gemensamt misslyckande.